Alkmaar · 3 oktober 2023

Het allereerste Alkmaarse Denkfestival was een succes

ALKMAAR – Gisteravond, op 2 oktober, vond het allereerste Alkmaarse Denkfestival plaats bij Ten Westen langs de Helderseweg – de oude Gasfabriek. De inwoners van de gemeente Alkmaar werden in de afgelopen weken door wethouder Van de Ven opgeroepen om zich aan te melden en mee te denken over hoe de zeggenschap van de Alkmaarder vergroot kan worden. De avond was een succes. Een groep van 40 toegewijde inwoners gingen met de wethouder, de ambtenaren en elkaar in gesprek. Het resultaat: handige inzichten, veel bruikbare adviezen en een concreet en creatief idee.

Het Denkfestival

Een denkfestival is een samenkomst van mensen waarbij de koppen op een leuke en actieve manier bij elkaar worden gestoken en hard wordt gebrainstormd. Twee – of veertig – weten immers meer dan één. De avond stond gisteren in het teken van de vraag “Hoe bereiken we zoveel mogelijk inwoners in een wijk en kunnen we wijkbewoners op een passende manier betrekken bij het verbeteren van de eigen leefomgeving?”.

Bij het denkfestival waren ook tien ambtenaren aanwezig, zij zijn immers de oren en ogen van de gemeente Alkmaar. Op deze manier waren de lijnen kort en kunnen bepaalde ingebrachte punten direct al opgepakt worden.

Het allereerste Alkmaarse denkfestival gisteravond was geslaagd. Hier en daar was het wat rommelig, maar dat is juist goed – zo gaat dat met brainstormen. Bewoners hebben ons duidelijk meegegeven dat wij als gemeente zichtbaarder en toegankelijker moeten zijn. Mensen moeten vaak te lang wachten voor er iets gedaan wordt met hun idee en dat is niet bepaald aanmoedigend. We gaan nu een paar zaken praktisch en concreet uitwerken en dan komen wij op korte termijn bij ze terug. Wethouder Anjo van de Ven

De uitkomsten

De groep inwoners liet onder andere weten dat het goed zou zijn als de gemeente haar gezicht regelmatig laat zien en actief de wijken ingaat. Ontmoeting doet ertoe voor veruit de meeste aanwezigen. Daarnaast opperden zij cultuur, muziek en kunst als middelen om als gemeente op een persoonlijke manier de wijken in te trekken en ontmoeting mogelijk te maken. Tot slot verzochten de inwoners de gemeente om vaker te communiceren over lokale initiatieven in bijvoorbeeld de wijkkranten en via andere lokale kanalen.

Foto: Fotostudio Wick Natzijl.

error: Content is protected !!