Alkmaar · 6 maart 2024

Het Hollands Kaasmuseum in Alkmaar is vernieuwd

In 2023 vierde het Hollands Kaasmuseum haar 40 jarig jubileum. Het was een zeer succesvol jaar met tal van bijzondere activiteiten. Het museum werd vorig jaar bezocht door meer dan 40.000 bezoekers; een nieuw record in haar bestaan.

Bezoekers waarderen het kaasmuseum vooral door de interactieve wijze waarop het hele verhaal van koe naar kaas inzichtelijk wordt gemaakt. Zowel voor jong als voor oud. Het speelse en leerzame karakter van het museum en de prachtige ambiance van het Waaggebouw worden geroemd door de binnen- en buitenlandse bezoekers. Men ervaart het Kaasmuseum als modern en innovatief.

Ook in 2024 zal er weer veel nieuws in het museum te zien zijn. Zo komt er een digitaal, meertalig, interactief kaaspakhuis met tal van relevante kaasweetjes waarmee bezoekers hun kaaskennis kunnen testen en het “naadje van de kaas” kunnen leren. Ook zullen bezoekers via Augmented Reality ieder uur van elke dag de kaasmarkt ‘live’ kunnen ervaren en niet alleen maar op de vrijdagochtenden. Deze aanwinsten zijn vanaf de zomer te bekijken in het museum.

Op bestuursniveau vernieuwt het Kaasmuseum ook. Per 1 maart heeft de heer Theo Slijkerman na 14 jaar afscheid genomen als secretaris. Op diezelfde datum stopte ook de voorzitter de heer Hip Breebaart na 20 jaar met zijn vele bestuursactiviteiten voor het museum.

Een opvolger voor de voorzittersfunctie is al bekend. Adrie Warmenhoven is per 1 maart de nieuwe voorzitter van het bestuur. De heer Warmenhoven is geboren en getogen Alkmaarder en heeft veel bestuurlijke ervaring met o.a. de Museumvereniging en de stichting Museumkaart. Al meer dan 20 jaar is hij bovendien directeur/conservator van het Koninklijk Eise Eisinga Planetarium in Franeker. Onder zijn leiding behaalde het Planetarium vorig jaar de UNESCO Werelderfgoed status.

Bestuur en vrijwilligers hebben er alle vertrouwen in dat er onder voorzitterschap van de heer Warmenhoven wederom vele bloeiende jaren voor het museum zullen volgen.

error: Content is protected !!