Alkmaar · 3 mei 2024

Historische Vereniging zoekt oude filmpjes van dagelijks leven in Alkmaar

In het kader van haar 100-jarig jubileum ontwikkelt de Historische Vereniging Alkmaar een film samengesteld uit oude amateurfilmpjes van 100 jaar dagelijks leven in Alkmaar. Inwoners van Alkmaar die ergens op zolder nog een doos met oude 8 of 16 mm filmpjes hebben liggen kunnen die op zaterdag 11 mei inleveren tijdens een ‘Kunst & Kitsch’-dag in het Stedelijk Museum Alkmaar. Dat kan dan van 11.00 tot ongeveer 17.00 uur.

De Historische Vereniging Alkmaar wil haar 100e verjaardag in 2025 graag vieren met een passend en blijvend cadeau voor de stad. Het wordt een film, een visueel uniek en blijvend document. Dit document wordt een film samengesteld uit oude amateurfilms. Documentairemaker Erik Willems (NPO, Andere Tijden) gaat deze filmpjes digitaliseren, er een verhaal in herkennen en monteren. Hij gaat, zoals hij zelf formuleert, ‘op zoek naar de ziel van de stad.’

Deze boeiende film wil de vereniging op de officiële verjaardag, op woensdagavond 3 december 2025, in de Grote Kerk van Alkmaar als première aan haar leden, álle Alkmaarders die filmpjes leverden en genodigden vertonen. Daarna zal de film ook voor álle andere Alkmaarders zichtbaar zijn in het Filmhuis Alkmaar, als ook nog lange tijd in verzorgingstehuizen, scholen en andere locaties.

error: Content is protected !!