Jaarlijks bijna 200.000 boetes voor foutparkeren: vooral in Zeeland
Dankzij de zomerse temperaturen gaan we weer massaal naar het strand
Maar let goed op de verkeersborden. Jaarlijks worden namelijk in Nederland bijna een half miljoen weggebruikers beboet voor het negeren van een algemeen verkeersbord. In 38,7% van deze gevallen gaat het om een weggebruiker die parkeert of stilstaat op een plek die hiervoor niet bedoeld is. Een totaal van 189.817 boetes voor foutparkeren per jaar. Dit blijkt uit onderzoek van AutoTrack op basis van alle openbaar beschikbare data van het CJIB. Vooral in Zeeland zijn naar verhouding veel foutparkeerders: hier gaat het zelfs om 65,5% van alle boetes voor het niet opvolgen van een verkeersbord.
Nederlanders lijken niet zo goed in het lezen van verkeersborden. Zo worden er veel boetes uitgeschreven voor laden en lossen op een plek waar het niet mag of het negeren van verplichte rijrichtingen. Dit soort overtredingen resulteren jaarlijks in 490.657 boetes in ons land.
AutoTrack bracht alle boetes in kaart die tussen 2012 en 2023 zijn uitgeschreven en dat zijn er maar liefst 5.887.878 in totaal. “Dit zijn de bekeuringen die zijn uitgedeeld aan weggebruikers die algemene verkeersborden niet opvolgen. Boetes voor te hard rijden zitten daar dus niet bij. De negatieve prijswinnaar is dan de categorie: parkeren of stilstaan op een plek die hiervoor niet is bedoeld”, aldus Tim Roks, auto-expert van AutoTrack. Wel zijn er regionaal grote verschillen in het aantal foutparkeerders.
Hier vind je de meeste foutparkeerders
Van alle boetes die in ons land worden uitgeschreven voor het niet opvolgen van algemene verkeersborden, gaan er dus zo’n vier op de 10 (38,7%) naar foutparkeerders. Maar er zijn ook provincies waar de deze borden nog slechter dan gemiddeld worden gelezen.
In Zeeland gaat het om bijna twee derde (65,5%) van alle boetes. Ook in Limburg (52,8%) en Groningen (49,5%) worden naar verhouding veel foutparkeerders bekeurd. In de provincies Utrecht (31,4%) en Zuid-Holland (33,4%) hebben ze dan weer minder moeite om deze borden goed te interpreteren.
Op lokaal niveau zijn er grotere uitschieters. Zo spant het Limburgse Bergen de kroon: 87% van de ‘algemene verkeersbordboetes’ gaat hier naar foutparkeerders. De top 10 gemeenten met naar verhouding de meeste boetes voor foutief parkeren en stilstaan is als volgt:
- Bergen (Limburg): 87%
- Mook en Middelaar (Limburg): 86,5%
- Sluis (Zeeland): 83%
- Harderwijk (Gelderland): 79,8%
- Tiel (Gelderland): 79,5%
- Veere (Zeeland): 79%
- Vlissingen (Zeeland): 78,9%
- Meerssen (Limburg): 77,7%
- Hoorn (Noord-Holland): 77,2%
- Reusel-De Mierden (Noord-Brabant): 75,6%
Gelukkig zijn er ook gemeenten waar ze de niet-parkeerborden wel goed opvolgen. In het Gelderse Rozendaal ligt dit percentage het laagst (0,5%), gevolgd door De Wolden in Drenthe (0,6%) en Dantumadiel in Friesland (1%).
Dagje naar Zeeland, let goed op waar je parkeert
“Wil je in Zeeland in de zomer het strand opzoeken of de historische steden ontdekken? Let dan extra goed op waar je je auto parkeert. In Zeeland delen ze namelijk flink wat boetes uit aan verkeersdeelnemers die hun auto neerzetten op een parkeerplaats bestemd voor vergunninghouders. Dat zijn de vaste parkeerplekken voor de lokale bewoners”, legt auto-expert Tim Roks van AutoTrack uit.
Van alle boetes die in Zeeland worden uitgedeeld voor het niet opvolgen van een algemeen verkeersbord, gaat maar liefst 30,8% naar weggebruikers die het vergunninghoudersbord negeren. Dit percentage ligt een stuk hoger dan het landelijk gemiddelde van 7,9%. In de gemeente Veere gaat het zelfs om 55%. Dus kijk goed uit dat een dagje strand niet ongepland veel duurder wordt.
Wil je weten hoeveel boetes in jouw gemeente worden uitgeschreven? Meer informatie over het onderzoek is te lezen op: https://www.autotrack.nl/onderzoek/verkeersborden