Alkmaar / Sport · 19 september 2023

Jan wil graag zijn angst overwinnen en zwemmen met kleinkinderen

Het vertrouwen terugkrijgen in zijn eigen zwemvaardigheid en veilig met zijn kleinkinderen het zwembad bezoeken. Met dit doel duikt Jan Groot (75) wekelijks het zwembad in tijdens de ABC-zwemlessen voor volwassen.

“Ik ben al jaren een sporter. Ik tennis, ik biljart, maar zwemmen dat doe ik niet. Ik had angst, heel veel angst. Het water mocht tot mijn knieën komen, verder niet.” De angst van Jan is ontstaan na een heftig auto-ongeluk. “Ruim 40 jaar geleden kwam ik met de auto in het water terecht waarbij ik uit de auto werd geslingerd. Autorijden moest ik snel weer in verband met mijn werk, maar zwemmen heb ik daarna altijd vermeden.”

In overleg met een bewegingsagoog probeerde Jan in het zwembad in de Magnushof in Schagen van zijn angst af te komen. Daar worden kleine stapjes gezet. Van lopen langs de kant en goed vasthouden, naar los lopen door het bad en zelfs het hoofd onder water. Toen Jan klaar was voor lessen in een groter en dieper bad werd contact met De Beeck gezocht.

Ontspannen zwemmen

“Jan heeft vroeger een A- en B-diploma gehaald en zwemt met een schoolslag zoals die vroeger aangeleerd is,” vertelt juf Ellen. “Door zijn ervaring is hij echter erg gespannen. We zijn ook hier stapsgewijs verder gegaan. Eerst in ondiep water en met drijfmiddelen.” Zodra Jan de zwarte streep ziet in het water weet hij ‘daar kan ik niet staan.’ “Dat vind ik spannend,” bevestigt hij.

Tijdens de lessen werken Jan en juf Ellen samen aan het verbeteren van de techniek en het wegnemen van angst. Als Jan zich focust op zijn techniek verdwijnt de angst naar de achtergrond. Het is hard werken maar de lessen werpen hun vruchten af. Inmiddels zwemt Jan zonder drijfmiddelen in het diepe. “Ik ben er echt super trots op dat Jan deze stap heeft gezet. Dat hij over zijn angst heen stapt en inmiddels met plezier ons zwembad binnen loopt. Het zou zo fijn zijn als hij straks weer op een ontspannen manier banen kan zwemmen,” besluit juf Ellen.

Het uiteindelijke doel, zonder angst met de kleinkinderen naar het zwembad, is wellicht dichterbij dan Jan denkt.

Foto: Jan en juf Ellen tijdens de les (Foto: Robert van der Eng fotografie)

error: Content is protected !!