Alkmaar · 28 oktober 2023

Maansverduistering op zaterdagavond 28 oktober bij helder weer zichtbaar in Nederland en België

Vanavond vindt in de vroege avond  een gedeeltelijke maansverduistering plaats, die bij helder weer zichtbaar is in Nederland en België.  De eclips begint rond 20:00 uur, en gedurende ruim vier uur is te zien hoe een hapje uit de maan eerst langzaam groter wordt, en daarna weer kleiner.  De maan wordt niet totaal verduisterd.

(bron: hemel.waarnemen.com)

Volgens Marc van der Sluys, sterrenkundige aan de Universiteit Utrecht en maker van de website hemel.waarnemen.com, is de eclips bij mooi weer in z’n geheel zichtbaar in onze streken.  De maansverduistering eindigt kort na middernacht, om ongeveer 0:29 uur.

Bij een maansverduistering beweegt de maan door de schaduw van de aarde.  Tijdens de eclips kan minder direct zonlicht het maanoppervlak bereiken.  Deze maansverduistering is niet totaal; dat wil zeggen de de maan niet helemaal donker wordt en rood kleurt (sinds kort ook wel “Bloedmaan” genoemd).  Tijdens het maximum van de eclips, rond 22:15, staat de maan op circa 35° boven de oostzuidoostelijke horizon en is hij dus goed zichtbaar.  Er is dan duidelijk een donker hapje (ongeveer 13%) uit de onderkant van de maan genomen.  Naar boven toe wordt het maanoppervlak steeds lichter.  Doordat de maan twee dagen eerder in het perigeum stond, dicht bij de aarde, lijkt de deze groter dan gemiddeld (tegenwoordig ook wel “Supermaan” genoemd).  Om de maansverduistering te kunnen zien is het blote oog voldoende, al geeft een verrekijker of telescoop een wat duidelijker beeld.

Het verloop van de maansverduistering, gezien vanuit Nederland en België. De donkere cirkel is de kernschaduw en de minder donkere ring de bijschaduw van de aarde. Fases: 1: 20:01 uur: Begin eclips in de bijschaduw; 2: 21:35 uur: Begin gedeeltelijke eclips in de kernschaduw; 3: 22:15 uur: Maximale eclips; 4: 22:54 uur: Einde gedeeltelijke eclips in de kernschaduw; 5: 0:29 uur: Einde eclips in de bijschaduw. Klik voor een grotere versie. Credit: Marc van der Sluys, https://hemel.waarnemen.com.

Op dit moment is de weersverwachting voor zaterdagavond matig, maar er is een kans dat de eclips tijdens opklaringen te zien is.  U kunt iets langer opblijven dan normaal; met het aflopen van de zomertijd wordt de klok ’s nachts een uur teruggezet en kunt u langer slapen.  Voor wie niet de hele avond buiten wil staan geeft Van der Sluys de tip om eventueel alleen de eerste (of tweede) helft van de verduistering te gaan bekijken; na 22:15 uur gebeurt hetzelfde als ervoor, maar dan in omgekeerde volgorde.

Maansverduisteringen komen gemiddeld meer dan tweemaal per jaar voor, en zijn overal op aarde zichtbaar waar de maan op dat moment boven de horizon staat.  Bijna 40% van de maansverduisteringen deze eeuw betreft een totale eclips.  In onze streken zit tussen twee totale maansverduisteringen waar ten minste het maximum zichtbaar is gemiddeld iets meer dan twee jaar.  De vorige totale maansverduistering die in Nederland en België redelijk zichtbaar was vond plaats op 16 juli 2019, en de volgende is op 18 september volgend jaar.  De volgende totale maansverduistering is bij ons zichtbaar op 7 september 2025.

error: Content is protected !!