Meedenken over de archeologische vindplaatsen in de gemeente Alkmaar
ALKMAAR – In de gemeente Alkmaar werken we, net als in veel andere gemeenten, met een archeologische verwachtingskaart. Daarop kun je lezen op welke plekken in de gemeente de kans het grootst is om archeologische resten aan te treffen. De gemeente is op dit moment toe aan een nieuwe, actuele verwachtingskaart en vraagt haar inwoners om mee te denken.
Tijd voor een nieuwe kaart
De archeologische verwachtingskaart wordt verwerkt in het omgevingsplan van de gemeente. En op die manier kunnen er voorwaarden verbonden worden aan een omgevingsvergunning. Bij aanvragen voor projectontwikkeling moet dan bijvoorbeeld gelegenheid zijn voor een opgraving.
Als gemeente heb je een wettelijke zorgplicht voor eventuele archeologische resten in de ondergrond. En om die resten goed te kunnen beschermen moet de kaart actueel zijn.
De laatste kaart uit 2016 is verouderd. Inmiddels weten we veel meer dan op de huidige verwachtingskaart vermeld wordt. Dat is te danken aan archeologisch onderzoek dat we gedaan hebben en voortschrijdend inzicht. Maar ook aan heel veel meldingen van vondsten, die gedaan zijn door inwoners en (amateur)historici. Dat alles bij elkaar maakt dat het tijd is voor een nieuwe kaart. We zijn al een eind op weg met de kennis die wij in huis hebben. En nu zijn we op zoek naar mensen die er een blik op willen werpen om te zien of we niets vergeten zijn. vertelt Nancy de Jong, één van de archeologen binnen de gemeente Alkmaar.
Hoe er meegedacht kan worden
Begin september zal de kaart met toelichting verspreid worden onder de mensen die zich hiervoor aanmelden. Op 17 september volgt dan een avondbijeenkomst. Tijdens deze avond vertellen de archeologen over de kaart. Zij zijn die avond vooral ook heel benieuwd naar de inbreng van de aanwezigen.
Aanmelden om mee te denken kan door een mail te sturen naar: archeologischcentrum@alkmaar.nl
Als de kaart helemaal klaar is, zal hij worden vastgesteld door het college van burgemeester en wethouders en de gemeenteraad. En vervolgens kan de kaart verwerkt worden in de nieuwe omgevingsplannen.
Foto: Stadsarcheologen Nancy de Jong en Peter Bitter aan het werk in het voormalig V&D pand aan de Laat in Alkmaar. Foto: Isabel van Avezaath