Met de tips van Eva gooit u minder eten weg
Eva woont met haar man en drie kinderen in de wijk Vroonermeer. Ze vindt voedselverspilling jammer en onnodig. Als gezin gooien ze daarom al jaren zo min mogelijk eten weg. Met handige tips helpt ze ook graag anderen om minder eten te verspillen.
“We noemen het weggooien”, begint ze, “maar als je iets bij het afval doet, is het niet weg. Jij ziet het alleen niet meer. Het kost allemaal energie om dat afval weg te krijgen. Daarom koop ik niet te veel. Zoals drinkpakjes voor kinderen: drie slokken en het is op. Daarna blijft er zo veel afval over: zonde! Een fles limonade met bekertjes of een eigen drinkfles zijn betere keuzes.”
Weggooien is zonde
Als kind dacht Eva soms al ‘waarom gooien we restjes eten eigenlijk in de prullenbak’? “We konden dat de volgende dag nog best eten. Maar het ging weg, omdat we dan al iets anders aten. Ik ben meer van: wie wat bewaart, heeft wat. En combineren kan best.” Datzelfde ziet ze terug bij haar schoonouders. “We eten daar regelmatig mee. Er komen altijd verschillende gerechten uit de Koerdische en Arabische keuken op tafel. Rijst met verschillende sauzen en bijgerechten.” Wat overblijft wordt goed bewaard voor de volgende maaltijd. “En wij krijgen vaak een bakje mee naar huis”, lacht ze. “Samen met de verse producten die mijn schoonvader te veel heeft gekocht. Bij ons komt het wel op!” Haar gezelligste tip tegen voedselverspilling is daarom: samen delen.
Zo helpt een weekplanning
Volgens Eva is het handig om een weekplanning te maken. “We bepalen op zondag wat we de hele week eten. Die boodschappen bestellen we dan. Zo zijn altijd alle ingrediënten in huis. En hoeven we minder vaak naar de supermarkt.” Als je tussendoor naar de winkel moet, raadt zij aan een lijstje te maken. “Je vergeet niets en koopt minder snel iets wat je niet nodig hebt.” Ze merkte dat ze met het online bestellen veel minder vlees kochten en aten. “Vlees bederft snel; het blijft maar een paar dagen goed. We vonden het leuk om op zoek te gaan naar de lekkerste vegetarische producten.”
Wat je kunt doen met restjes
Eva gaat ook slim om met groenten. “Het stoommandje is mijn grote vriend!”, zegt ze enthousiast. “Het past in elke pan. En je gebruikt maar een klein laagje water.” De groenten worden volgens haar heel smakelijk. Heb je groenten over? Doe ze in een afgesloten bakje in de koelkast. “Zo kun je het later nog prima eten, bijvoorbeeld de volgende dag bij een omeletje. Of combineer een overgebleven pastasaus eens met brood of rijst. Dan heb je toch weer afwisseling.” Dezelfde tip heeft ze voor oude boterhammen. “Daar maak ik wentelteefjes van. Of ik rooster ze, en dan vinden mijn kinderen het heerlijk met pindakaas of chocoldepasta.”
Begin met een goede voorraad
Als we in de voorraadkast bij Eva kijken, staat alles netjes gesorteerd. “Zo zie ik meteen wat op is.” Bonen, maïs en kikkererwten zijn volgens haar altijd handig om in huis te hebben. “Die kun je lang bewaren en goed combineren met verse producten in een maaltijd. Bijvoorbeeld in een salade of groentesoep. Zo maak je steeds iets lekkers.” Heeft u iets over, zoals popcorn of ontbijtkoek? Dan raadt ze iedereen sluitclips aan. “Daarmee sluit je elke verpakking weer luchtdicht af en blijft eten veel langer lekker en goed.”
Ook u kunt helpen om minder eten te verspillen. U kunt tijdens de Verspillingsvrije Week van 9 tot en met 15 september handige hulpjes ophalen bij de bibliotheek of het wijkcentrum. Zoals de ‘Eerst op tape’ en koelkast- en vriezerstickers. Het ‘Eetmaatje’ helpt u om de juiste hoeveelheid af te meten. Ook kunt u een gratis receptenboekje downloaden. Dat is niet alleen goed voor onze planeet, maar ook voor uw portemonnee!