Alkmaar / Cultuur · 14 juni 2024

New Dutch Views – Marwan Bassiouni

New Dutch Views - Marwan Bassiouni

Het zijn heel gewone Nederlandse landschappen die te zien zijn in het werk van fotograaf Marwan Bassiouni, toch zijn dit geen gewone foto’s. In de poëtische beelden van Bassiouni komen twee culturen samen. Door het Hollandse landschap te fotograferen vanuit een gebedsruimte nodigt Bassiouni uit om vanuit een ander, vaak nieuw, perspectief naar een westers landschap te kijken.

“Al eeuwenlang reizen volkeren over de hele wereld. En vandaag de dag vestigen mensen zich overal, waardoor veel landen een smeltkroes van culturen zijn geworden. De maatschappij kan het proberen te ontkennen, maar dingen en mensen bewegen. Dat hoort bij het leven.” Aldus Bassiouni.

Voor zijn serie New Dutch Views bezocht hij meer dan zeventig moskeeën in Nederland. Door zowel het uitzicht op het Hollandse landschap als het interieur van de moskee scherp op de foto te zetten komen de twee culturen samen in één beeld. Het is aan de kijker om de foto’s te ervaren en te interpreteren. Voor veel bezoekers is dit een perspectief op het landschap dat ze niet kennen.

New Dutch Views is vanaf 19 juli 2024 te zien in drie kappellen aan de noordzijde van de kerk. In de consistorieruimte zullen gelijktijdig een aantal werken uit de serie Prayer Rug Selfies van Bassiouni te zien zijn. Tijdens zijn opleiding op de Koninklijke Academie van Beeldende Kunst in Den Haag begon Bassiouni de plekken waar hij zijn gebed deed te fotograferen. In dit werk onderzoekt Bassiouni twee belangrijke elementen van zijn identiteit: het kunstenaarschap en het islamitische geloof.

Marwan Bassiouni (geboren in 1985, Morges, Zwitserland) is een kunstenaar en fotograaf woonachtig in Amsterdam. Zijn werk, vaak op groot formaat gepresenteerd, bevindt zich op het snijvlak van documentaire praktijk, beeldende kunst en interculturele bemiddeling. In zijn foto’s verkent Bassiouni de poëtiek en esthetiek van documentairefotografie, waarbij hij zich richt op het westerse landschap en thema’s zoals identiteit, spiritualiteit, cultuur en de politiek van representatie.

Naast een solo in 2019 in het Fotomuseum Den Haag is het werk van Bassiouni tentoongesteld in onder andere Fotomuseum Winterthur (CH), Plateforme 10 (CH), The Shanghai Center of Photography (CHN), Het Benaki Museum (GR), Het Humanity House (NL), Festival Circulation(s) (FR), Kunsthal Helmond (NL) en Cultuurhuis De Warande (BE). Het werk van Bassiouni is opgenomen in diverse privé- en openbare kunstcollecties.

New Dutch Views is van 19 juli t/m 8 september te zien in de Grote Kerk Alkmaar.

error: Content is protected !!