Alkmaar · 12 september 2024

Noord-Hollandse rijscholen presteren matig

Noord-Hollandse rijscholen presteren matig

Ongeveer 51% van de leerlingen van Noord-Hollandse autorijscholen slaagt de eerste keer voor het rijexamen. Dat ligt net onder het landelijke gemiddelde (52%). Qua prijs per rijles staat de provincie er niet beter voor: € 58,71 op een landelijk gemiddelde van € 58,24. Dit blijkt uit onderzoek van occasionplatform AutoTrack, dat onderzoek deed naar de slagingspercentages en tarieven van Nederlandse rijscholen.

Noord-Hollandse rijlessen duurder dan gemiddeld
In Noord-Holland betaalt een leerling gemiddeld € 58,71 voor een rijles van 60 minuten, wat net iets meer is dan het landelijke gemiddelde van € 58,24. Het kan echter ook een stuk goedkoper: met een gemiddeld tarief van € 55,84 per uur is een autorijles in Zeeland het voordeligst, gevolgd door Zuid-Holland (€ 56,64).

Een verschil van een paar euro per uur kan onderaan de streep flink oplopen. “Als een leerling het gemiddelde aantal lesuren nodig heeft voor het halen van het rijbewijs – en dat zijn er volgens het CBR 43 – is hij of zij in Friesland gemiddeld € 184,47 meer kwijt dan in Zeeland.”, zo berekent Tim Roks, auto-expert van AutoTrack.

Meeste geslaagden in Heemstede
Van alle gemeenten waar de afgelopen 12 maanden minimaal 200 (eerste) rijexamens zijn afgenomen, slaagde men in Noord-Holland het vaakst in Heemstede (67,6%). Landelijk scoort het Limburgse Roerdalen het best: 72,3%. 

Met 35,7% geslaagde leerlingen scoort Ouder-Amstel het laagst in Noord-Holland. In het Zuid-Hollandse Capelle aan den IJssel ligt het slagingspercentage met 30,2% het laagst.  Meer informatie over het onderzoek (inclusief het slagingspercentage per gemeente) is te lezen op: https://www.autotrack.nl/onderzoek/rijscholen 

error: Content is protected !!