Noordwest neemt unieke CT scanner in gebruik
Begin juli is er bij Noordwest Ziekenhuisgroep een nieuwe CT-(computertomograaf)scanner in gebruik genomen
Deze Naeotom Alpha photon-counting scanner maakt gebruik van de nieuwste, ultramoderne technieken om zo nog betere zorg aan onze patiënten te kunnen bieden.
Uniek in de regio
De nieuwe CT-scanner staat op de afdeling medische beeldvorming en hiervan zijn er maar zes in Nederland. Noordwest is het eerste ziekenhuis in Noord-Holland met deze CT-scanner. Deze CT scanner geeft zeer betrouwbare/haarscherpe afbeeldingen van het lichaam. De scanner bestaat uit een smalle ring met daarin de röntgenbuis en de meetinstrumenten. Tijdens het onderzoek ligt de patiënt op een onderzoekstafel in de ronde opening van de scanner.
State-of-the-art
Radioloog bij Noordwest Remy Geenen: ‘Photon-counting is een innovatieve technologie voor de CT waarbij elk röntgenfoton dat door de patiënt gaat wordt meegenomen in de beeldopbouw. Hierdoor laten de beelden details zien die eerder niet mogelijk waren. Tevens is deze scanner sneller dan zijn voorganger, waardoor de scan nog korter duurt en de patiënt minder lang hoeft stil te liggen en de adem in moet houden. Ook is er aanzienlijk minder röntgenstraling en contrastmiddel nodig. Minder röntgenstraling, dus minder hoge dosis voor de patiënt en aanzienlijk betere beeldkwaliteit zijn de enorme voordelen van deze scanner.’
Haarscherp hart
De nieuwe techniek levert een grote meerwaarde op voor onze patiënten. Door de haarscherpe beeldkwaliteit kunnen er meer details gezien worden. Dit is met name van toepassing bij het scannen van het hart, waar kleine kransslagaders veel scherper kunnen worden afgebeeld, waardoor de ernst van bijvoorbeeld een vernauwing direct al goed ingeschat kan worden. Ook is het met deze scanner mogelijk om door eerder geplaatste stents of grote hoeveelheden vaatkalk heen te kijken, om te zien of deze vaten nog voldoende open zijn. Deze verbeteringen maken dat in de toekomst vaker voor de CT-scan kan worden gekozen om problemen in de kransslagaderen in beeld te brengen, waardoor minder vaak een hartkatheterisatie nodig is.