Alkmaar / Sport · 10 oktober 2024

OM eist gevangenisstraf voor Legia-fan die ME’ers aanviel

OM eist gevangenisstraf voor Legia-fan die ME’ers aanviel

Op 5 oktober 2023 speelt AZ Alkmaar tegen Legia Warschau in het AZ-stadion in Alkmaar. In aanloop naar de wedstrijd gaat het helemaal mis. Een groep supporters van Legia Warschau zoekt de confrontatie op met aanwezige ME’ers, wordt zeer agressief en valt hen als groep aan. Uiteindelijk doen 20 ME’ers aangifte tegen de groep supporters. Tegen één van deze supporters eiste het Openbaar Ministerie Noord-Holland (OM) vandaag een gevangenisstraf van tien maanden gevangenisstraf, waarvan vijf maanden voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar, en een locatieverbod voor de gemeente Alkmaar.

Buitensporig geweld

Als de ME’ers voor de wedstrijd in het ophoudvak aanwezig zijn om de Legia-fans te controleren, ontstaat er onrust en weerstand. Een grote groep fans keert zich massaal tegen de ME-ers en drijven hen in het nauw. Zij worden geschopt en geslagen, onder andere met flessen en stokken en ook tegen het hoofd. Als zij proberen de politieagenten wapenstokken, helmen en zelfs een koppel met wapen afhandig te maken, gooit een van de ME-ers een traangasgranaat kapot. Pas dan trekken de Legia-fans zich terug, waarna de agenten via een deur in de betonnen wand het vak kunnen verlaten. Verschillende ME’ers geven aan zich zo onveilig te hebben gevoeld dat zij op het punt hebben gestaan hun wapen te trekken. Velen hebben voor hun leven gevreesd en door het buitensporig geweld lichamelijk en geestelijk letsel opgelopen, sommigen hebben daar tot op de dag van vandaag last van.


Camerabeelden

De verdachte die vandaag voor de rechter stond, was onderdeel van deze groep supporters en is duidelijk te herkennen op camerabeelden van die dag. Op moment dat de ME naar achter wordt gedreven, bedekt hij zijn mond en neus met een sjaal en komt naar voren. Hij maakt zich onherkenbaar en gaat de confrontatie met de ME aan. Vanaf dat moment is hij een aantal keer schoppend en slaand (ook richting de grond waar op dat moment leden van de ME liggen) terug te zien op de camerabeelden.


Mateloos en grenzeloos

De officier van justitie: ‘’Verdachte heeft, in het voorste gelid, samen met anderen welbewust de aanval geopend op ME’ers die slechts aanwezig waren om de voetbalwedstijd AZ – Legia Warschau zonder incidenten te laten verlopen. Zij zijn geslagen, geschopt en hebben – terecht – doodsangsten uitgestaan. Het geweld was mateloos en grenzeloos en is pas gestopt na het gebruik van traangas. Het geweld van die dag heeft grote impact gehad op de slachtoffers en werkt tot op de dag van vandaag door.’’ Het OM eist tien maanden gevangenisstraf, waarvan de helft voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar, en een locatieverbod voor de gemeente Alkmaar.

De rechtbank doet naar verwachting over twee weken uitspraak

error: Content is protected !!