Alkmaar · 5 september 2024

Opgevoerde e-bikes niet welkom in Alkmaar

Alkmaar en Dijk & Waard ondertekenen petitie maatregelen fatbikes

ALKMAAR – Op 5 september is een landelijke verkeersveiligheidscampagne van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) van start gegaan. Deze campagne gaat over het verantwoord gebruik en de risico’s van opgevoerde e-bikes: ’t Kan hard gaan. De gemeente Alkmaar sluit zich aan bij deze campagne, die zich richt op ouders en jongeren. Het doel is om bewustzijn te creëren over de risico’s van opgevoerde elektrische fietsen, die steeds vaker door kinderen worden bestuurd.

Groeiende zorg om verkeersveiligheid: hou je aan de regels

De gemeente Alkmaar maakt zich grote zorgen over het groeiend aantal verkeersongelukken en onveilige situaties die voornamelijk komen door het gebruik van opgevoerde elektrische fietsen en dus ook fatbikes. Rondrijden op een opgevoerde elektrische fiets is verboden. Boven de 25 kilometer per uur mag de fiets geen elektrische trapondersteuning meer geven. Ook mogen fietsen geen motorvermogen hebben boven 250 watt en is het verboden om een gashendel te hebben waarmee je harder kan dan 6 kilometer per uur. Voldoet het voertuig niet aan deze regels, dan is het een bromfiets en moet het voertuig zijn gekeurd door de RDW. Ook gelden dan een helmplicht, een minimumleeftijd en een rijbewijsplicht.

Opgevoerde e-bikes niet welkom in Alkmaar


Wordt het voertuig toch als opgevoerde elektrische fiets gebruikt? Dan loopt de bestuurder risico op een boete van 310 euro. Bij een tweede aanhouding betaalt de bestuurder niet alleen die boete, maar wordt het voertuig ook ingenomen. Daarnaast kan iedereen boven de 12 jaar hiervoor een strafblad krijgen. Ook zijn bestuurders van een opgevoerde elektrische fiets niet verzekerd, waardoor het veroorzaken van een ongeval kan leiden tot duizenden euro’s aan schade- en ziektekosten.

Verkeersveiligheid is ontzettend belangrijk. Momenteel verschijnt het ene na het andere bericht over ongelukken met elektrische fietsen. Dat moet écht anders. Een eerste, belangrijke stap is het aanpakken van opgevoerde elektrische fietsen – 25 kilometer per uur is hard zat. Ik doe hierin dan ook een beroep op ouders met kinderen die rijden op elektrische fietsen; laat ze alsjeblieft niet rondrijden op een opgevoerde fiets. Benadrukt wethouder Verkeer, Christiaan Peetoom.

Controles in Alkmaar en in de regio

De politie heeft de afgelopen maanden 7 controles uitgevoerd met rollerbanken. Op zo’n rollerbank kan je zien hoe snel elektrische fietsen gaan. Bij veel van de gecontroleerde fatbikes is iets mis: ze gingen te snel of de remmen werkten niet. Met een opgevoerde fatbike loop je een enorm risico om betrokken te raken bij een ernstige aanrijding. Daarom zijn er de komende tijd nog meer controles.

Wij handhaven waar we kunnen, maar handhaving is het sluitstuk en niet dé oplossing voor het probleem. Daarom is het goed om dit soort acties samen met de gemeente en scholen op te pakken. Eigenlijk moet iedereen aan een oplossing werken. Ook fabrikanten, fietsverkopers en ouders. Je wilt dat kinderen veilig van A naar B gaan. Vult woordvoerder Politie, Kim Boscher, aan.

Breed aanvalsplan door ministerie

De campagne is één van de maatregelen die vanuit het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat wordt genomen tegen het opvoeren van elektrische fietsen. Er wordt ook gewerkt aan nieuwe wetgeving voor een verbod op hard- en software waarmee snelheidscontroles moeilijker gemaakt worden of beïnvloed worden.

Meer informatie over de campagne is te vinden op www.komveiligthuis.nl.

error: Content is protected !!