Opnieuw vertraging bouw energieleverend geluidsscherm in Alkmaar
Onverwachte kabels, leidingen en grond vertragen de bouw van het energieleverend geluidsscherm in Alkmaar. Voor een deel van het scherm zijn herberekeningen nodig, voor een ander deel is nog geen oplossing gevonden. De oplevering van het geluidsscherm met zijn 4.300 zonnepanelen laat op zich wachten.
De lokale omroep Alkmaar Centraal bracht het nieuws deze week in een online artikel. Het tweeënhalve kilometer lange scherm loopt langs drie wegen. Volgens de omroep is de bouw van het scherm langs elk van de drie wegen vertraagd.
Langs de Nollenweg (N508) werd onverwacht vochtwerend folie gevonden. Wat te doen voor de bouw van het scherm op deze locatie wordt nog onderzocht, vertelde wethouder Christian Schouten vorige maand tegenover het Noordhollands Dagblad. Langs de Schagerweg (N245) en Huiswaarderweg (N245) doken onverwacht kabels, leidingen en een ander soort grond op. “Langs de Schagerweg komt het geluidsscherm iets verder dan de weg”, schrijft Alkmaar Centraal. “Voor de fundering van het deel langs de Huiswaarderweg wordt een herberekening gedaan en zullen de benodigde bouwmaterialen na de bouwvak worden geleverd.”
Meermaals vertraagd
Volgens de huidige planning is het geluidsscherm in het voorjaar van 2024 klaar. Dat zei een woordvoerder van de gemeente Alkmaar afgelopen week tegenover het Noordhollands Dagblad. Dit is niet de eerste vertraging voor het project, schrijft de krant. “Volgens de allereerste planning zou het scherm in het najaar van 2021 opgeleverd worden. De aanleg liep meermaals vertraging op doordat de gemeenteraad tijdens de coronacrisis een tijdje niet heeft vergaderd, er onzekerheid was over subsidies, de prijzen van grondstoffen en transport flink stegen, en er problemen waren met de levering van staal.”
Energieleverend geluidsscherm Alkmaar
De gemeente Alkmaar gunde de opdracht voor het ontwerp van het scherm in november 2020 aan vier bedrijven: Sunprojects, Sunconnect, Krinkels BV en K_Dekker. De bouw ging twee jaar later van start. Volgens de gemeente kost het project ongeveer zeven miljoen euro. Bijna een miljoen daarvan kreeg de gemeente uit een fonds van de Europese Unie voor duurzame innovaties. Volgens het Noordhollands Dagblad maakt de Europese Unie een extra bedrag van acht ton beschikbaar omdat de bouwkosten hoger zijn uitgepakt dan verwacht.
Een van de eerste van zijn soort
Het energieleverend geluidsscherm wordt een van de eerste van zijn soort in Nederland. BAM Infra bouwde in 2017 een vergelijkbaar scherm langs de N470 bij Pijnacker. Destijds zei het bedrijf dat glas met geïntegreerde zonnecellen nooit eerder in Nederland was toegepast in een geluidsscherm.
Bron: Infrasite