Alkmaar · 4 oktober 2024

Oproep ouderen

Oproep ouderen

Op veel plekken in Nederland vinden jaarlijks via het educatieprogramma Oorlog in mijn Buurt  interviews plaats tussen kinderen en ouderen over de Tweede Wereldoorlog in hun buurt. Veel van de verhalen die de kinderen via deze interviews verzamelen zullen deel uit gaan maken van onderwijs, tentoonstellingen en presentaties. De leerlingen uit groep 7 en 8 van basisschool de Kennemerpoort in Alkmaar werken dit jaar mee aan dit bijzondere project en gaan in oktober interviews houden met ouderen die tijdens de Tweede Wereldoorlog in de regio Alkmaar woonden.

Ouderen die open staan voor een interview met kinderen

Voor dit bijzondere project zijn wij op zoek naar ouderen die in de gemeente Alkmaar en omgeving de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt en hun verhaal zouden willen vertellen aan een groepje van 3-4 kinderen.

De kinderen komen, als u meedoet, onder begeleiding van een projectleider en fotograaf bij u langs. De kinderen zullen u dan interviewen over uw persoonlijke ervaringen tijdens de Tweede Wereldoorlog in deze omgeving. Wanneer u open staat voor een interview met de kinderen zouden zij dat heel fijn vinden!

Reacties kunnen gemaild worden naar agnes@inmijnbuurt.org  maar bellen mag ook: 0610780267.

Het project Oorlog in mijn Buurt

Groep 7 en 8 van basisschool Kennemerpoort bereiden zich deze weken via verschillende gastlessen voor op het interview met een oudere die in hun omgeving de Tweede Wereldoorlog meemaakte.

Op 17 september kwam meneer Joop Martensen (88 jaar) zijn persoonlijke verhaal over de Tweede Wereldoorlog vertellen aan de kinderen en op 20 september kregen de kinderen een rondleiding door de geschiedenis van de 2e WO in het Regionaal Archief Alkmaar.

De daaropvolgende weken krijgen de kinderen een les over goed en fout in een oorlog en de verschillende grijstinten daartussen, over keuzes maken en hoe belangrijk het is om altijd zelf na te blijven denken. En na een les interviewtechnieken door fotografe en documentairemaakster Judith van Lunsen zullen de kinderen goed voorbereid op pad gaan om in groepjes van 4 een getuige uit de oorlog te interviewen.

Eindpresentatie

Op vrijdag 11 oktober en vrijdag 25 oktober om 14.00 uur organiseren we een eindpresentatie in de intieme en charmante cultuurlocatie de Alkenaer waar de kinderen de verhalen uit de interviews zullen vertellen. Hiervoor zullen alle ouderen die geïnterviewd zijn en ouders worden uitgenodigd. Wanneer u hierbij graag aanwezig wilt zijn kunt u dit doorgeven via agnes@inmijnbuurt.org

Erfgoeddragers van verhalen

Kinderen die enthousiast zijn en dit graag willen, worden erfgoeddrager van een verhaal van een oudere: dat betekent dat zij tijdens een speciale huldiging, beloven het verhaal van de oudere door te vertellen zodat het niet verloren zal gaan.

Stichting In mijn Buurt

Stichting In mijn Buurt ontwikkelt ontmoetingsonderwijs en wil via de uitwisseling van verhalen verschillende perspectieven van de geschiedenis belichten en stukjes bewustzijn overbrengen. Naast Oorlog in mijn Buurt worden ook de projecten Aankomst in mijn Buurt en Koloniale Sporen in mijn Buurt uitgevoerd op zowel basisscholen als voortgezet onderwijs.

Meedoen?

Wanneer u aan ons programma mee wilt werken, wanneer u iemand kent die open staat voor een interview met de kinderen of wanneer u als school geïnteresseerd bent in onze projecten horen we dat graag en kunt u contact opnemen met Agnes via: agnes@inmijnbuurt.org  of 0610780267

Voor meer informatie over onze projecten: www.inmijnbuurt.org

error: Content is protected !!