Alkmaar · 26 oktober 2023

Oudste inwoner van Alkmaar eet het liefst een broodje kroket

Inwoner van Alkmaar. Burgemeester Anja Schouten ging haar vanmorgen feliciteren met deze bijzondere verjaardag.

Mevrouw Wiedeman werd op 26 oktober 1918 geboren in Den Haag als Francisca Mijnhardina Benz. Als jong meisje maakte ze daar de opening van het Haags Gemeente Museum nog mee. Na de middelbare school werkte ze er tot haar trouwen in november 1940 als secretaresse. Toen haar man voor zijn werk bij het Ministerie van Landbouw in Alkmaar werd gestationeerd, zijn zij in Alkmaar gaan wonen in de Rippingstraat. Daar werd in 1943 hun eerste kind Bob geboren, gevolgd door twee dochters Nanda en José. Inmiddels woont mevrouw Wiedeman al ruim 10 jaar in verzorgingshuis De Nieuwpoort.

Oorlogsjaren

In de oorlogsjaren ging zij met Bob als dekmantel in de kinderwagen hout halen in het Heiloöerbos. Omdat dit verboden was, was het elke keer weer spannend of ze daarbij niet werden aangehouden. Mevrouw Wiedeman is zeer creatief en handig met naald en draad. Zeker in de jaren van grote schaarste in en na de oorlog, kwam dit goed van pas. Oude kleding haalde ze uit elkaar en maakte daarvan de meest mooie creaties voor de kinderen. Zelf gebreide truien werden uitgehaald en daar werden met een beetje nieuwe wol, weer nieuwe truien van gebreid.

Geworteld in Alkmaar

Den Haag was echt haar geboortegrond, maar in de loop der jaren is ze helemaal geworteld in Alkmaar. Ze is tot op de dag van vandaag nog lid van de 8 October Vereeniging. Ze heeft veel zien veranderen en de bebouwing van Alkmaar steeds verder zien uitbreiden. De Rippingstraat was toen ze er pas woonden bijna het eind van de bebouwde kom. Ze vond het altijd zonde dat die mooie weilanden allemaal werden volgebouwd. Toen het na de oorlog steeds beter ging qua welvaart, ging ze graag met haar man op vakantie. Na het overlijden van haar man Carl in 1987 is zij niet bij de pakken gaan neerzitten en heeft samen met haar twee schoonzussen nog diverse reizen gemaakt. Al vrij snel na het overlijden van haar man, verhuisde ze van de Rippingstraat naar een mooi appartement aan de Willem de Zwijgerlaan/hoek Mauritskade. Daar heeft ze nog meer dan 20 jaar heel fijn gewoond, in de haar vertrouwde buurt met een prachtig uitzicht over Alkmaar. Mevrouw Wiedeman was tot op hoge leeftijd erg actief: tot haar 92e heeft ze nog gefietst. De laatste jaren gaat het wat minder. Haar geheugen laat haar nog wel eens in de steek. Ook heeft ze haar zoon Bob overleefd. Allemaal zaken die inherent zijn aan het zo oud worden.

Feestje in De Nieuwpoort

Samen met haar kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen viert ze haar verjaardag in de Theetuin van De Nieuwpoort. Met een taartje en haar lievelingseten: een broodje kroket!

Felicitaties en bloemen van burgemeester Anja Schouten voor de oudste inwoner van Alkmaar mw. Wiedeman-Benz, die vandaag 105 jaar is geworden (Foto: JJFoto)

error: Content is protected !!