De VVD in Alkmaar heeft haar zorgen over het aantal dak- en thuislozen dat zich momenteel ophoudt in Alkmaar in de Spoorbuurt en op Het Bolwerk. Inwoners voelen zich niet veilig buiten op straat, in het park of in hun eigen buurt. De parken worden gebruikt door dak- en thuislozen als een soort van campings- of sociale hangplekken.
Er is volgens de partij sprake van toenemende geluidsoverlast, vooral in de avonduren. “Wij wonen hier ongeveer zeven jaar, en in die periode hebben we het compleet zien afglijden”, vertelt een bewoner uit de Spoorbuurt. Volgens een andere bewoner is er een constante stroom van overlastgevers die voor haar huis spugen, schreeuwen, drinken en alles onder plassen. “En als ik dan de politie bel, komen ze helemaal niet. De politie doet er helemaal niks mee”. “De daklozen veroorzaken elke dag veel overlast, tot bedreigingen aan toe” Ik kan niet eens veilig mijn huis in en uit, en ook mijn kind voelt zich niet meer veilig in zijn eigen straat. Spelen kan al niet eens meer” vertelt nog een buurtbewoner.
Het college van Alkmaar is bekend met de toename van overlast van dak- en thuislozen op het Bolwerk en in de Spoorbuurt. Er is dagelijks contact met verschillende partners zoals politie en maatschappelijke organisaties waardoor er zicht is op de mensen die het betreft. Opvallend is dat een deel van de groep mensen die zich dagelijks ophoudt op en rondom het Bolwerk inderdaad dakloos is. Maar een ander deel van de groep heeft wel een eigen woning of verblijft in een instelling.
Het is gebleken dat er de afgelopen tijd steeds vaker dat dak- en thuislozen de nacht in tentjes of anderszins buiten doorbrengen. Deze worden verwijderd. Medewerkers van politie en handhaving surveilleren meermaals per dag in de Spoorbuurt en op en rond het Bolwerk. Ook het SUS-team wordt ingezet waar dat kan. Om de overlast te verminderen heeft de burgemeester eerder ook al een gebied aangewezen waar een verbod op openlijk harddrugsgebruik geldt en ook geldt in een deel van het centrum een alcoholverbod.
Kennelijk zijn deze maatregelen niet voldoende om de overlast te voorkomen. Op dit moment wordt er daarom met de zorg- en veiligheidspartners bekeken wat de gemeente nog meer kunnen doen. Er is er sprake van grote druk op de maatschappelijke opvang. In samenwerking met dnoDoen wordt bekeken of de uitstroom uit de maatschappelijke opvang op korte termijn versneld kan worden zodat de druk op de opvang minder groot wordt. Daarnaast werkt de gemeente aan het creëren van passende huisvesting voor mensen met een zorgvraag.