Alkmaar / Sport · 28 maart 2024

Parkinson- en MS-patiënten zetten hun brein in beweging met Sport-Z  

Na het succes van vorige cursus ‘Zet je Brein in Beweging’ start op maandag 15 april een nieuwe reeks. Deelnemers komen wekelijks samen op maandag van 13.00-14.00 uur in wijkcentrum De Daalder aan de Johanna Naberstraat in Alkmaar voor een uur vol ritme en muziek. Door middel van vrolijke en gestructureerde oefeningen worden beweging, spraak en cognitie gestimuleerd. Het simultaan activeren van meerdere hersengebieden maakt deze aanpak bijzonder effectief om de conditie van de hersenen te verbeteren. De cursus is gericht op Parkinson- en MS- patiënten, maar ook personen met andere vormen van niet aangeboren hersenletsel kunnen baat hebben bij de methode. Aanmelden is mogelijk via www.sport-z.org/breininbeweging.  

De Ronnie Gardiner Methode (RGM) is een multi-sensorische oefenmethode die gelijktijdig verschillende hersengebieden, waaronder zien, horen, motoriek, spraak en geheugen, tegelijk stimuleert. Eerder organiseerde Sport-Z met succes een beginnerscursus voor Parkinsonpatiënten. “Na deze pilot hebben we besloten nog een beginnerscursus te starten. De evaluatiepunten zijn inmiddels doorgevoerd en we hebben echt een ontzettend mooi programma ontwikkeld. De deelnemers zijn heel enthousiast en we zien wekelijks vooruitgang in hun kunnen. Natuurlijk is het soms ook even flink aanpoten, maar de resultaten maken veel goed,” vertelt Heleen van Cronenberg van Sport-Z.

Door het horen van de muziek, het zien van de symbolen, het uitspreken van de tekst en het uitvoeren van de bewegingen worden meerdere disciplines in de hersenen aangesproken. Dit heeft invloed op de motoriek, coördinatie, lichaamsbalans, denksnelheid en spraak. Deelnemers hebben vooral samen veel plezier en vinden herkenning bij de andere deelnemers in de groep. Meer informatie over het project is te vinden op www.sport-z.org/breininbeweging.

error: Content is protected !!