Alkmaar · 20 oktober 2023

Per 10 december nieuwe “afschalende” dienstregeling bij NS

Organisaties roepen op om manifest Openbaar Vervoer te ondertekenen

Per 10 december 2023 zal de dienstregeling 2024 van de NS ingaan. In de nieuwe dienstregeling wordt het aantal treinen in de regio op vrijdag en in de weekenden gehalveerd. 

Volgens NH Nieuws verwachten de meeste bedrijven en organisaties in de regio Noord-Holland Noord dat dit problemen oplevert en zijn daarom een petitie gestart. 

De Marine, Noordwest Ziekenhuisgroep, Rechtbank Noord-Holland, de GGZ, ondernemersgroepen, musea en verschillende middelbare- en hogeschoolbesturen ondersteunen de petitie.

Zij willen onder andere dat de (spits)intercity tussen Haarlem en Alkmaar terugkomt en dat de treinfrequentie tussen Alkmaar en Amsterdam niet verminderd wordt.

De provincie Noord-Holland heeft gereageerd op de nieuwe voorgestelde dienstregeling 2024 van de NS, die op 10 december 2023 zal ingaan. De provincie laat per brief aan de NS weten:

“Provincie Noord-Holland vindt dat met de voorgenomen afschaling in de dienstregeling de ondergrens van wat een kwalitatief aantrekkelijk treinproduct hoort te zijn, wordt overschreden.” 

“Het OV is voor Noord-Holland Noord, de IJmond en Zuid-Kennemerland onmisbaar voor het bereiken van de grote transitieopgaven op het gebied van mobiliteit, woningbouw, klimaat, stikstof en economische en sociale ontwikkeling.” 

“Het verder afschalen van de dienstregeling druist hier lijnrecht tegenin. Het zorgt voor een snel oplopende achterstand, waar het gaat om het realiseren van de gewenste transitie naar duurzame vormen van mobiliteit.” 

“Veel inwoners, werknemers en bezoekers zien het OV niet meer als volwaardig en aantrekkelijk alternatief en maken in toenemende mate gebruik van de auto.” 

“Goed openbaar vervoer is een belangrijke pijler voor de leefbaarheid in onze regio. Potentiële nieuwe inwoners komen niet in de regio wonen of vertrekken juist naar andere regio’s.” 

“Dit is een ongewenste ontwikkeling. Reizigers verdwijnen uit de trein en komen niet meer terug. En dat leidt tot een negatieve spiraal.”

Patrick van Mil, directeur van Stedelijk Museum Alkmaar laat NH Nieuws weten: “Wij zijn als museum aantrekkelijk voor bezoekers uit het hele land en ook voor internationale cultuurtoeristen. Die doen juist in de weekenden een dagje Alkmaar.”

error: Content is protected !!