Alkmaar · 9 oktober 2024

Project Cyberouder helpt ouders in Alkmaar hun kind online te begeleiden én te beschermen

Project Cyberouder helpt ouders in Alkmaar hun kind online te begeleiden én te beschermen

De gemeente Alkmaar organiseert op 14 oktober een ouderbijeenkomst over de online leefwereld van kinderen en het project ‘Cyberouder’. Deze avond is bedoeld om ouders van kinderen in groep 6, 7 en 8 te helpen hun kinderen digitaal weerbaar te maken en probleemgedrag op tijd te herkennen. Het initiatief wordt ondersteund door Noord-Holland Veilig (NHVeilig) en het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV). De bijeenkomst vindt plaats op 14 oktober in het Stadhuis van Alkmaar.

In een tijd waarin kinderen steeds meer tijd online doorbrengen, worden zij voortdurend blootgesteld aan risico’s. Veel ouders vinden het moeilijk om te begrijpen wat hun kinderen online doen en hoe zij hiermee om moeten gaan. Dit leidt niet alleen tot opvoedkundige uitdagingen, maar soms zelfs tot jeugdoverlast en -criminaliteit. Het project Cyberouder richt zich op het voorkomen van dit soort problemen door ouders de nodige kennis en tools te bieden nog voor hun kinderen naar de middelbare school gaan. 

“Het is cruciaal dat ouders beter begrijpen waar hun kinderen online mee te maken krijgen en hoe hun online leefwereld in elkaar steekt,” stelt Marjolein van Aggelen van NHVeilig. “Met het Cyberouder project willen we ouders niet alleen bewust maken van de risico’s, maar ook begeleiden als hun eigen kinderen te maken krijgen met bijvoorbeeld cyberpesten of sexting. In de rol van slachtoffer maar ook als dader. Informatie en concrete tips helpen om zicht te houden op en in gesprek te blijven met hun kinderen.”

Volgens Van Aggelen hoeven de beoogde ambassadeurs, niet digi-vaardig te zijn: “De ambassadeurs die we tijdens de bijeenkomsten werven, helpen andere ouders om inzicht te krijgen in de online leefwereld van hun kind. Ze worden wegwijs gemaakt op verschillende platforms en apps en up-to-date gehouden van de actuele online risico’s. Daarnaast kunnen ze ouders doorverwijzen naar partijen die ondersteunend zijn in cyber-vraagstukken.”

Aanpak
Project ‘Cyberouder’ draait om het creëren van een netwerk van ouderambassadeurs die andere ouders kunnen helpen bij vragen of problemen. Deze vrijwillige ambassadeurs worden getraind en wegwijs gemaakt in de digitale leefwereld van kinderen. Ze spelen zo een sleutelrol in het helpen herkennen van risicovol gedrag en het vergroten van de digitale weerbaarheid van de doelgroep. Ouders kunnen rekenen op een ondersteunend netwerk van politie, jongerenwerk en gemeenten, die hen bijstaan bij vragen of wanneer ze grip verliezen op het online gedrag van hun kinderen.

Politiewoordvoerder Roxy Meints – Spaargaren: “Doordat kinderen steeds jonger online actief zijn, zijn ze vaak niet voorbereid op de harde online wereld. Denk hierbij aan schokkende beelden, online pesten of zelfs strafbare feiten zoals afpersing en bedreiging. Een zorgwekkend fenomeen is bijvoorbeeld het ronselen van jongeren als geldezel. Criminelen verleiden jongeren met valse beloftes om hun bankpas en pincode af te staan. De bankrekening wordt vervolgens gebruikt om geld wit te wassen en het geld wordt door iemand anders in contanten opgenomen. Hierdoor blijven criminelen zelf buiten schot. Maar dan staat opeens de politie voor de deur, want dit is hartstikke strafbaar. Veel jongeren beseffen dit niet en willen alleen snel wat geld verdienen. Eenmaal verstrikt in zo’n crimineel netwerk, is het vaak moeilijk om eruit te komen”.

Kick-off bijeenkomsten voor ouders
De bijeenkomsten zijn bedoeld voor ouders met kinderen in groep 6 tot en met 8. Experts geven hen informatie over de online wereld van hun kind en hoe zij hen daarin kunnen begeleiden. Lokale professionals, zoals een digitaal wijkagent of jongerenwerker, sluiten aan om hun kennis te delen over de lokale situatie en uitdagingen. 

Belangrijke stap
Met het Cyberouder-initiatief zetten de betrokken gemeenten, politie en NHVeilig een belangrijke stap richting een veiligere digitale omgeving voor kinderen. Door ouders actief te betrekken en te ondersteunen, wordt een stevige basis gelegd voor de preventie van online risico’s en criminaliteit onder jongeren.

Na de bijeenkomsten kunnen ouders zich aanmelden als Cyberouder. Voor deze groep worden per gemeente speciale trainingen georganiseerd.

Programma en aanmelden
De bijeenkomst in Alkmaar op 14 oktober vindt plaats in het Stadhuis van Alkmaar. Het adres is Langestraat 97 in Alkmaar.

Aanmelden voor deze en andere gratis bijeenkomsten kan via de website www.cyberouder.nl.

De Cyberouder-bijeenkomst in Velsen vindt plaats op 16 oktober in het Telstar Stadion aan de Minister van Houtenlaan 123.

Het programma van de bijeenkomst is:

19:15: Inloop met koffie en thee

19:30: Start informatieavond

19:45: Presentatie Mediawijsheid  

20:45: Introductie Cyberouder en de mogelijkheid tot het stellen van vragen

21:00: Einde

error: Content is protected !!