Recreatieschap gaat nieuwe natuur realiseren bij Saskerleidam
Begin 2025 start het recreatieschap Alkmaarder- en Uitgeestermeer met het ontwikkelen van nieuwe natuur over een oppervlakte van circa 6 ha bij de Saskerleidam in Akersloot.
Er wordt een kade gemaakt met daarachter een ondiepe slenk met aan weerszijden natuurvriendelijke oevers. De werkzaamheden worden gecombineerd met plaatselijke verdieping van het meer voor een betere waterkwaliteit.
De verwachting is dat de werkzaamheden circa 1,5 á 2 jaar in beslag nemen. Daarna heeft het gebied enkele jaren de tijd nodig om zich te ontwikkelen. De grond moet zich ‘zetten’ en riet moet gaan groeien. Omdat de werkzaamheden voornamelijk vanaf het water en in een afgesloten gebied plaatsvinden, blijft de overlast voor omwonenden en recreanten beperkt.
Sterke natuur
Het nieuwe rietland en de kreek zorgen voor versterking van de natuur in de overgangszone tussen land en water. Soorten als de roerdomp, Noordse woelmuis en waterspitsmuis profiteren hiervan. Met de aanleg van de nieuwe natuur stopt het verval van de oude landtong Saskerlei. Grijpen we niet in, dan verdwijnt dit laatste veeneiland in het Alkmaardermeer binnen circa 10 jaar. De afgelopen decennia is de oorspronkelijke oppervlakte van circa 11 ha bijna gehalveerd. De nieuwe dam beschermt straks het natte rietland en de Saskerlei.
Grond uit lokale verdieping Uitgeestermeer en de Zaan
De grond die het recreatieschap gebruikt voor het aanleggen van de nieuwe natuur is grotendeels afkomstig uit het Uitgeestermeer. Een klein deel is afkomstig uit de Zaan tussen Knollendam en Wormer. In het Uitgeestermeer wordt de bodem lokaal uitgegraven tot diepten van 5 tot 12 meter voor een betere waterkwaliteit en bevaarbaarheid. Op deze grote diepten groeien nauwelijks waterplanten. Daarnaast zorgt de variatie in de bodem juist voor gunstige omstandigheden voor (water)planten en vissen. In de toekomst wordt water uit de diepere delen van het meer gebruikt om een nieuw aan te leggen zwembaai bij Dorregeest door te spoelen met fris water.
Participatie
Het project kent een jarenlange voorbereiding. De afgelopen twee jaar heeft het recreatieschap met veel betrokken ondernemers en verenigingen gesprekken gevoerd. Het inrichtingsplan is met inbreng van betrokkenen bijgesteld. Tijdens de uitvoering van de werkzaamheden vindt regelmatig overleg plaats met betrokkenen.
Financiering
De projectkosten bedragen in totaal circa 5 miljoen euro. Het overgrote deel van deze kosten betaalt het recreatieschap zelf. Daarnaast levert Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier een financiële bijdrage omdat deze ontwikkeling bijdraagt aan de doelen van de Europese Kaderrichtlijn water. De gemeente Zaanstad betaalt voor verwerking van de schone bagger uit de Zaan.
Natuur en recreatie in Hollandse landschappen
De verschillende werkzaamheden komen voort het uitvoeringsprogramma en de visie ‘Natuur en recreatie in Hollandse landschappen’ van het recreatieschap. Doel is de mogelijkheden en kwaliteit voor recreatie te verbeteren en de diversiteit aan planten- en diersoorten te vergroten (biodiversiteit) zodat mens en natuur hiervan profiteren.
Meer informatie hierover vindt u op de projectpagina op deze website.