Alkmaar · 12 oktober 2024

Samen voor erfgoed inspiratiebijeenkomst

Samen voor erfgoed inspiratiebijeenkomst

Samen voor Erfgoed is een inspiratiemiddag over de kracht en potentie van de samenwerking tussen erfgoed-vrijwilligers en gemeenten.

Waarom organiseren wij deze bijeenkomst?
Er valt nog veel te winnen bij de samenwerking tussen vrijwilligers en gemeenten. Wij organiseren deze inspiratiemiddag om gemeenten en vrijwilligers samen te brengen rondom een inspirerend programma. Keynote spreker Rabiaâ Benlahbib neemt je mee in de wereld van het Kunstfort Vijfhuizen en laat je zien hoe hun vrijwilligers het Unesco Werelderfgoed verrijken en een onmisbare rol spelen en hoe de organisatie van het Kunstfort daar ruimte voor biedt.

Wat ga je leren?
Hoe zet je de energie, kennis en tijd van vrijwilligers op een constructieve en waardevolle manier in als gemeente? Maar ook andersom: hoe kan de gemeente meer betekenen voor mensen die zich op vrijwillige basis willen inzetten voor erfgoed of dat al jarenlang doen? Deze middag bespreken we aan de hand van een aantal praktijkvoorbeelden hoe deze bijzondere en inspirerende samenwerkingen tot stand zijn gekomen, hoe verschillende kansen benut en verschillende domeinen met elkaar gekoppeld zijn.

Voor erfgoedvrijwilligers en organisaties willen we deze middag praktische tips en handreikingen bieden. Bijvoorbeeld hoe je contact legt met de gemeente en hoe je jouw talent en kennis op de beste manier kan aanbieden.

Programma
We starten de middag met een presentatie van Rabiaâ Benlahbib, directeur van Kunstfort Vijfhuizen, die een inspirerende presentatie geeft over haar visie op de samenwerking met de vrijwilligers en hoe ze deze bij het Kunstfort vormgeeft en de komende jaren wil laten groeien. Rabiaâ zal onder andere uitweiden over de Zoöperatie die ze zijn gestart, een nieuw organisatiemodel voor bedrijven en instellingen waarbij de natuurlijke leefomgeving een doorslaggevende stem heeft in de besluitvorming. De belangen van dit niet-menselijk leven worden behartigd door een ‘Spreker der Levenden’. Rabiaâ vertelt hoe deze andere blik op samen-leven en samen-werken kan bijdragen aan wederkerigheid en geluk op de werkvloer en welke kansen dit biedt.

Daarna is het tijd voor goede voorbeelden van samenwerking! Het woord is aan gemeenten en hun erfgoedvrijwilligers. Astrid Zwaag, beleidsadviseur Erfgoed bij de gemeente Hollands Kroon, zal spreken over de totstandkoming van de Canon van Hollands Kroon samen met vrijwilligers die hierin een grote rol speelden. Ook Gonna de Reus, adviseur Erfgoed bij de gemeente Alkmaar, vertelt samen met historische verenigingen over de succesfactoren van hun samenwerking.

We sluiten de middag af met een interactief moment en een netwerkborrel waarin iedereen elkaar nog wat beter kan leren kennen en er ruimte is om ideeën te delen voor nog betere samenwerking in de toekomst.

Locatie
Kapelkerk, Kapelsteeg 3 in Alkmaar. De Kapelkerk ligt op 15 minuten loopafstand van het NS station. Binnen loopafstand van het kerkgebouw liggen meerdere parkeergarages (Schelphoek, De Singel, Karperton, De Vest) die vanaf de ringweg snel te bereiken zijn.

Voor wie en aanmelden
Deze bijeenkomst is bedoeld voor gemeenten en hun erfgoedvrijwilligers. Je kunt je hier aanmelden.

error: Content is protected !!