Start samenwerking flexibel groepscontract havengebied Boekelermeer
ALKMAAR – Liander heeft te maken met knelpunten op het elektriciteitsnet in het havengebied. Dit betekent dat het net op sommige momenten vol zit, wanneer veel bedrijven tegelijk veel stroom gebruiken. Het elektriciteitsnet zit daarmee niet altijd vol. Om de nog beschikbare ruimte beter te benutte, was het al langer mogelijk om als individueel bedrijf flexibel gebruik te maken van het elektriciteitsnet. Bijvoorbeeld door machines buiten piekmomenten aan te zetten. Met een flexibel groepscontract kunnen de aangesloten bedrijven de verantwoordelijkheid delen en de aansturing van het verbruik op elkaar afstemmen. Met een goede samenwerking wordt het makkelijker om flexibel te worden in stroomgebruik en de bestaande capaciteit op het lokale elektriciteitsnet beter te benutten.
Intensieve samenwerking en batterij
Een flexibel groepscontract vraagt van bedrijven om intensief met elkaar samen te werken en goede afspraken te maken over hoe ze hun energiegebruik op elkaar af gaan stemmen. Naast het flexibele groepscontract wordt er ook gebruik gemaakt van een batterij. De batterij kan elektriciteit opslaan en afgeven wanneer dat nodig is, zodat de bedrijven van voldoende vermogen kunnen worden voorzien. In combinatie met het groepscontract, maakt deze batterij het voor bedrijven in het havengebied makkelijker om door te groeien en te verduurzamen en voor nieuwe ondernemingen om zich te vestigen. Dit wordt de eerste keer dat Liander een flexibel groepscontract op deze manier inzet.
Christiaan Peetoom, wethouder economie en Boekelermeer licht toe: “Met deze oplossing krijgen bedrijven in het havengebied zekerheid over hun stroomvoorziening. Dit is goed voor de economie van Alkmaar en biedt ruimte voor verdere ontwikkeling en groei. Bovendien blijft de investering voor de gemeente beperkt, doordat we samen optrekken met Liander.”
Ruben van Loon, Regiomanager bij Liander: “Ik ben blij dat we samen met de gemeente Alkmaar deze stap kunnen zetten. Nu is het belangrijk om samen de details verder uit te werken zodat er op de Boekelermeer daadwerkelijk ruimte komt voor ondernemers en zij verder kunnen groeien en verduurzamen. Het is niet alleen nu hier een oplossing, maar ook een stap naar het toekomstige energiesysteem voor geheel Nederland. Het gaat om een moderne aanpak waarmee bedrijven als groep op flexibele wijze gebruik kunnen maken van hun netaansluiting.“
Start van het flexibele groepscontract
De gemeente had de intentie om te investeren in een eigen stroomnetwerk op de Boekelermeer. De oplossingsvariant die Liander biedt, betekent dat er nu een beperkter investering in de eigen energievoorziening nodig is. De gemeente verwacht dat het flexibele groepscontract in combinatie met de batterij vanaf het derde kwartaal van 2025 in gebruik kan worden genomen. Hiermee laat Alkmaar zien dat het mogelijk is om met innovatieve oplossingen, netcongestie aan te pakken en tegelijkertijd te zorgen voor een gezonde, economische toekomst voor de stad en haar bedrijven.