112 / Alkmaar · 6 oktober 2023

Statement over wedstrijd AZ-Legia Warschau

Politie, OM, gemeente en AZ keuren de gedragingen van Legia Warschau gisteravond ernstig af. Vooraf gemaakte afspraken werden geschonden, de aanhang en ook spelers van de club hebben zich flink misdragen. De gebeurtenissen zullen worden onderzocht en opsporing is gestart.

Politiechef eenheid Noord-Holland Hamit Karakus: ‘De politie is er juist voor een soepel verloop van een wedstrijd waar veel mensen van genieten. Dan is het vreselijk dat er collega’s gewond raken. Ook langs deze weg wil ik de gewonde collega’s een hart onder de riem steken. Natuurlijk onderzoeken we wie verantwoordelijk zijn voor deze ernstige ongeregeldheden. Dit neem ik zeer hoog op, omdat gebleken is dat Legia Warschau een onbetrouwbare partner is gebleken en hun afspraken niet zijn nagekomen. Het zou de Poolse autoriteiten sieren als zij de collega’s beterschap wensen en helpen met het opsporen van verdachten, in plaats van ons optreden te bekritiseren. Dit grove geweld tegen politiemensen is onacceptabel en veroordeel ik ten zeerste’.

Na afloop

Na de wedstrijd hebben in het hoofdgebouw van het AZ-stadion twee spelers van Legia Warschau personeel van AZ dusdanig verwond dat medische zorg nodig was. De spelers zijn aangehouden en worden verdacht van mishandeling. Het hoofdgebouw is afgesloten en de spelersbus van Legia kon het parkeerterrein niet verlaten, omdat de uitstroom van de Legia-aanhang in volle gang was. Daarom werden de spelers in het stadion gehouden. Ook voor hun eigen veiligheid. Een aantal spelers en officials was het hier kennelijk niet mee eens en hebben geweld gebruikt. Er circuleren beelden op social media dat de ME om de spelersbus heen staat. Zij stonden daar ter bescherming en om de twee verdachte spelers uit de bus te krijgen. Inmiddels waren zij namelijk al in de bus gestapt. Hoofdofficier van justitie Digna van Boetzelaer: ‘’Het besluit van het Openbaar Ministerie om de spelers aan te houden is niet lichtzinnig genomen, en is vooraf besproken met de politie. Dit zijn verdachten van ernstige strafbare feiten, die het OM – zoals in elke zaak – zorgvuldig zal beoordelen.’’

In de Poolse media wordt het beeld geschetst dat spelers het slachtoffer waren van optreden van de ME, maar dit is geenszins het geval. Het waren de spelers die geweld gebruikten. Een aanhouding is een zwaar middel, dit doet de politie niet zonder reden. Zeker niet bij spelers na een internationale wedstrijd.

Alle gebeurtenissen van gisteravond zullen worden geëvalueerd door alle betrokken partijen.

error: Content is protected !!