Alkmaar · 10 november 2023

Stop Femicide, rode hakken als protest

Stop Femicide, rode hakken als protest

Bijna wekelijks wordt er in Nederland een vrouw vermoord. Vaak is de dader haar partner of ex-partner. Femicide houdt in dat een vrouw niet meer mag leven omdat haar (ex)man dat zo beslist. Aan femicide gaat meestal een periode van psychisch geweld vooraf, vaak dwingende controle, ook wel intieme terreur genoemd. Het is belangrijk dat slachtoffers, hulpverlening, vrienden en familie dit patroon van intieme terreur herkennen. Dat kan levens redden.

In Stop Femicide komen overlevers, nabestaanden, hulpverleners, psychologen, juristen en andere deskundigen aan het woord zoals criminoloog Jane Monckton Smith en de Arnhemse burgemeester Ahmed Marcouch. Ook een dader doet zijn verhaal. Daarnaast bevat het boek een gedicht van Nazmiye Oral, een voorwoord van Ulcay Gulsen en een column van Claudia de Breij.

De Mexicaanse kunstenares Elina Chauvet maakte in 2009 een installatie met rode schoenen in haar geboortedorp nadat haar zus vermoord was door haar echtgenoot. Dit heeft in veel landen navolging gevonden. De rode schoenen zijn een internationaal symbool geworden tegen de moord op vrouwen.

De auteurs geven hun opbrengst weg aan Orange the world, de campagne tegen geweld tegen vrouwen en meisjes. Het boek behandelt uiteenlopende thema’s

  • Strafbaarstelling van psychisch geweld
  • Onveilige omgangsregelingen bij scheidingen
  • Zorg voor kinderen als vader moeder heeft vermoord
  • Vrouwen die suïcide plegen uit angst voor partner verhogen cijfers van femicide
  • Agenten vinden drugsvangst spannender dan huiselijk geweld
  • Rode vlaggen: herkenning van signalen van huiselijk geweld

Over de schrijvers

Gertien Koster is specialist huiselijk geweld. Ze heeft als maatschappelijk werker regelmatig te maken met slachtoffers, daders en getuigen van huiselijk geweld en werkte bij de Blijf Groep, Veilig Thuis, politie en in een tbs-kliniek. Daarnaast schrijft Koster voor theatermagazine Scènes en voor Carend over palliatieve zorg. Jos Schuring is all-round journalist. Hij is hoofdredacteur van theatertijdschrift Scènes en schreef boeken over theater. Daarnaast schrijft hij voor Het Financieele DagbladHeaven Popmagazine en in het verleden ook voor Haarlems Dagblad en andere kranten, verschillende tijdschriften en websites.

Uitgeverij Gopher, 170 bladzijden, ISBN: 9789083324197. Formaat: 140 x 210 millimeter, Omvang: 170 pagina’s, Verschijnt: 15 november 2023, https://gopher.nl/shop/title.asp?id=14240

Stop Femicide, rode hakken als protest
error: Content is protected !!