Alkmaar · 10 oktober 2024

Toch geen wapenstok voor boa’s, Alkmaarse burgemeester ‘stomverbaasd’

Boa’s nu veiliger met bodycams

De gemeente Alkmaar wil al ruim twee jaar dat de boa’s – de gemeentelijke toezichthouders – worden uitgerust met de korte wapenstok. Maar voorlopig zit dat er niet in. Burgemeester Anja Schouten wendt zich nu samen met de burgemeesters van Hoorn, Haarlem, Velsen en Haarlemmermeer – tot minister David van Weel van justitie en gaat een brief schrijven.

De gemeente Alkmaar draaide samen met vijf andere Noord-Hollandse gemeenten begin 2021 mee met een pilot om boa’s te bewapenen. De BOA bond uitte al veel eerder haar zorgen over de toename van agressie tegen boa’s. “Kort gezegd moet je nu eerst op je bek geslagen worden voordat je een wapenstok krijgt. Dat willen we graag omdraaien,” zei Ruud Kuin, voorzitter van de bond, destijds tegen NH. 

Toenmalig minister van Justitie en Veiligheid Grapperhaus zag in eerste instantie niet zo veel in het plan. Maar na de mishandeling van een boa in IJmuiden in 2020 en gesprekken met boa’s in Alkmaar wilde hij wel kijken naar gummiknuppels als alternatief. 

error: Content is protected !!