Alkmaar · 10 oktober 2024

Update Energieleverend Geluidsscherm: voortgang zonnepanelen en beplanting

Update Energieleverend Geluidsscherm: voortgang zonnepanelen en beplanting

De werkzaamheden aan het energieleverend geluidsscherm naderen de eindfase. Op het Zuidscherm langs de Huiswaarderweg is het eerste deel van de zonnepanelen succesvol geplaatst. We zijn inmiddels gestart met de installatie van het tweede deel. Het laatste openstaande gedeelte is vorige week gesloten.

Planten van nieuw groen

Met het begin van het plantseizoen starten we de komende weken met het aanbrengen van hederaklimbeplanting. Door deze groenblijvende klimopplanten krijgen de schermen een natuurlijkere aanblik en vergroenen we tegelijk de omgeving. Naar verwachting zijn de verkeersmaatregelen aan het einde van oktober niet meer nodig.

Werkzaamheden aan Nollenweg

Vanaf medio oktober beginnen de werkzaamheden voor het plaatsen van zonnepanelen aan de Nollenweg. Gelijk met het plaatsen van de zonnepanelen brengen we ook hier hederabeplanting aan. De werkzaamheden vinden plaats tussen 9.00 en 15.00 uur. Tijdens de spits voeren we de activiteiten achter de geluidsschermen uit, waaronder de aanplant van klimop en het inrichten van het achterliggende gebied.

Voortgang Noordscherm

Voor het Noordscherm verwachten we dat de bouw tot de kruising met de Laan van Darmstadt eind dit jaar afgerond is, als de planning verloopt zoals voorzien. De zonnepanelen worden dan in januari geplaatst. Het technisch onderzoek voor dit traject is klaar en de onderdelen worden op dit moment gemaakt. Hier planten we achter de geluidsschermen diverse planten en struiken ter vervanging van het verwijderde groen.

Weerspiegeling op geluidsschermen

Op de kruising van de Nollenweg, Huiswaarderweg en Schagerweg is op drie plaatsen speciale folie aangebracht om weerspiegeling tegen te gaan. We onderzoeken of er op andere panelen folie nodig is. Dat is afhankelijk van de stand van de zon in verschillende seizoenen en op verschillende tijdstippen. Alleen waar de weerspiegeling gevaar kan opleveren voor het verkeer nemen we maatregelen.

Terugplaatsen schermdelen in de planning

Op de planning staat nog het terugplaatsen van een alternatief schermdeel langs de Laan van Darmstadt. Het plan voor de uitwerking hiervan wordt nu opgemaakt door een technisch ontwerpbureau.

error: Content is protected !!