Alkmaar · 21 oktober 2023

Van blad tot bloei: Stadswerk072 en GP Groot geven bladafval een tweede leven

Dit jaar recyclen Stadswerk072 en GP Groot het opgehaalde bladafval uit de gemeente Alkmaar. Vorige week zijn in de gemeente bladkorven geplaatst. Bladafval dat hierin terecht komt, wordt verwerkt tot een strooisellaag: een circulaire bodembedekker. Deze wordt komend voorjaar als voeding gebruikt bij nieuw aan te planten bomen en in nieuw aan te leggen plantsoenen van gemeente Alkmaar.

Samenwerking Stadswerk072 en GP Groot 

Net als ieder jaar plaatst Stadswerk072 aan het begin van de herfst bladkorven in de gemeente. Als de korven vol zijn, leegt Stadswerk072 ze en brengt het bladafval bij GP Groot recycling. Zij verwerken het bladafval tot de speciale strooisellaag. 

Voordelen van de strooisellaag 

De strooisellaag is een voedende bodembedekker die gemaakt is van de overblijfselen van bladeren en kleine houtsnippers. Deze houdt de bodem vochtig en geeft voedingsstoffen af. Ook in warme zomers houdt de laag de grond goed nat en bovendien onderdrukt deze onkruid.  

Vanaf komend voorjaar brengt Stadswerk072 de bodembedekker aan bij nieuw aan te planten bomen en nieuw aan te leggen plantsoenen in gemeente Alkmaar. Danielle Groen, GP Groot recycling: “Dit is een mooie manier om lokaal bladafval ook weer terug te brengen in de regio.”

Bladkorven in gemeente Alkmaar 

Op 11 en 12 oktober zijn er verspreid door de gemeente Alkmaar meer dan 50 bladkorven geplaatst. Hier kunnen bewoners openbaar bladafval van de stoep of het plein voor hun huis ingooien en zo meehelpen om de openbare ruimte schoon te houden. Voor groenafval en bladeren uit de eigen tuin is de GFT-bak. Op deze kaart staan de locaties van de bladkorven in de gemeente Alkmaar. 

De bladkorven zijn alleen bedoeld om bladeren in te gooien. Als er bijvoorbeeld takken of (plastic) zakken ingegooid worden, kan het bladafval niet meer worden hergebruikt. De bladkorf zal dan ook verwijderd worden. 

error: Content is protected !!