Alkmaar · 30 juli 2024

Vanavond en of morgen kans op helder noorderlicht

Vanavond en of morgen kans op helder noorderlicht

Minstens twee zonnestormen zijn op weg naar de aarde. Naar verwachting komen die vandaag of morgen bij de aarde aan. De een kan de ander inhalen wat de boel kan versterken.

Komende nacht en/of morgennacht is er dus kans op noorderlicht. Wellicht is het ook met het blote oog zichtbaar en komt het hoger aan de hemel.

Wat is het noorderlicht?

Het Noorderlicht, ook wel bekend als aurora borealis, is een natuurverschijnsel dat meestal te zien is in de buurt van de polen. Het ontstaat door de interactie tussen zonnedeeltjes en het magnetische veld van de aarde. Wanneer deze deeltjes de atmosfeer van de aarde binnendringen, botsen ze met zuurstof- en stikstofatomen, wat zorgt voor de prachtige kleuren die we als het Noorderlicht kennen. Vanavond is er een verhoogde kans om dit fenomeen te zien door twee zonnestormen die naar verwachting de aarde zullen bereiken. Deze zonnestormen kunnen elkaar versterken, waardoor het Noorderlicht sterker en helderder kan zijn.

Hoe kun je het noorderlicht zien?

Om het Noorderlicht goed te kunnen zien, is het belangrijk om naar een donkere plek te gaan met zo min mogelijk lichtvervuiling. Zoek een locatie waar je een goed zicht hebt op de noordelijke horizon. Het weer speelt ook een grote rol; het moet helder zijn met zo min mogelijk wolken. Gelukkig ziet het weer er vanavond gunstig uit, met brede opklaringen en een heldere lucht. In de nanacht zal er wat maanlicht zijn, maar dit zou de waarneming van het Noorderlicht niet veel moeten verstoren. Als je twijfelt of je het Noorderlicht ziet, kijk dan of je sterren kunt zien. Zijn er geen sterren zichtbaar, dan is het waarschijnlijk ook geen Noorderlicht.

Tips voor een goede waarneemlocatie

Als je het Noorderlicht wilt zien, zijn er een paar dingen waar je op kunt letten bij het kiezen van een waarneemlocatie. Ga naar een plek met zo min mogelijk lichtvervuiling, bijvoorbeeld een natuurgebied of een open veld ver weg van de stad. Zorg ervoor dat je een goed zicht hebt op de noordelijke horizon, want het Noorderlicht verschijnt meestal laag aan de hemel. Het moet helder zijn met een transparante lucht, dus check van tevoren de weersverwachting. Neem ook iets warms mee, want het kan ’s nachts flink afkoelen. Vergeet niet om je ogen de tijd te geven om te wennen aan de duisternis, zodat je de kans op het zien van het Noorderlicht vergroot.

De kans om het Noorderlicht in Nederland te zien is uniek en zeker de moeite waard om voor naar buiten te gaan. Met de juiste voorbereiding en een beetje geluk kun je genieten van dit spectaculaire natuurfenomeen. Voor meer informatie en tips kun je terecht op de website van Noorderlichtjagers. Veel succes en hopelijk heb je een onvergetelijke ervaring!

Noorderlicht boven het IJsselmeer in de nacht van 5 op 6 mei 2024. Fotograaf: Roy Keeris.

error: Content is protected !!