Alkmaar · 6 februari 2024

Vandaag en vanavond regen met stevige wind

Het weer van vandaag: onstuimig met veel wind

Vanaf vanmiddag is het bewolkt en gedurende de dag regenachtig. In de avond begint het vanuit het noorden stevig te regenen. Tegen het einde van de avond regent het overal, met uitzondering van het uiterste zuidoosten. De wind waait matig uit het zuidwesten en boven de kust en het IJsselmeer waait het krachtig tot hard. In het westen zijn af en toe (zware) windstoten tot 80 km/uur mogelijk, en aan zee kunnen ze zelfs oplopen tot 90 km/uur. De temperatuur schommelt rond de 11 graden.

In de nacht van dinsdag naar woensdag zal de wind draaien van het noordwesten naar noord tot noordwest en zal aanzienlijk afnemen na het passeren van de neerslag. Vanaf dat moment zal er ook koudere lucht over Nederland stromen en gaan we een koude woensdag tegemoet. ’s Ochtends is het tussen de 2 en 5 graden. Vooral in het midden en zuiden van het land zal nog enige tijd regen vallen. Mogelijk vallen langs de oostgrens of in het zuiden van Limburg enkele natte sneeuwvlokken. In de middag is het grotendeels droog bij een maximumtemperatuur van 6 graden. In de avond daalt de temperatuur weer en zullen er enkele opklaringen verschijnen.

Donderdag begint droog, met in het noordoosten kans op lokale vorst. Gladheid wordt niet verwacht. Vanuit het zuidwesten raakt de lucht snel bewolkt en een groot regengebied breidt zich over het hele land uit. Donderdagmiddag gaat het vrijwel in het hele land lang en veel regenen. Plaatselijk kan er wel tot 15 mm neerslag vallen. De wind draait van oost naar zuidoost en neemt geleidelijk toe tot matig, soms vrij krachtig aan zee. Aan het einde van de middag variëren de temperaturen van ongeveer 1 graad in Groningen tot maar liefst 12 graden in Zeeland en Limburg. De noordelijke provincies bevinden zich ’s middags nog in de koude lucht, waardoor er kans is op natte sneeuw en mogelijk lokaal kortstondig een dunne laag sneeuw.

In de nacht naar vrijdag stijgt de temperatuur naar 3 tot 6 graden. Langs de zuidgrens kan het ’s middags plaatselijk tot 14 graden stijgen. Elders variëren de maximumtemperaturen van 7 graden in Groningen tot 11-12 graden in het westen en midden van het land. De meeste regen verlaat ‘s middags ons land. Mogelijk laat de zon zich af en toe zien. Als de wind aanzienlijk afneemt, zou het zomaar lenteachtig kunnen aanvoelen.

Ook het weekend zal zacht verlopen, met maxima rond de 10 graden. Er zal zeker wat ruimte zijn voor de zon, maar vooral zaterdagmiddag trekt er een regengebied over ons land. De wind waait vaak stevig uit het zuidwesten. De winter blijft voorlopig uit het zicht.

Foto: Sjef Kenniphaas

error: Content is protected !!