Alkmaar · 11 september 2024

Verdachte ontkent dwang en stelt dat de vrouwen zelf voor prostitutie kozen

Man (33) veroordeeld tot jaar gevangenisstraf voor winkeldiefstal met geweld in Heiloo

De 33-jarige man uit Utrecht, veroordeeld tot vier jaar cel voor het dwingen van drie kwetsbare vrouwen in onder meer Alkmaar en Purmerend tot prostitutie, gaat in hoger beroep. Ook het Openbaar Ministerie (OM) is in beroep gegaan, omdat zij een hogere straf van zes jaar eisen. De verdachte ontkent dwang en stelt dat de vrouwen zelf voor prostitutie kozen.

Tijdens een regiezitting werd besloten dat twee getuigen, waaronder de vrouw van de verdachte, gehoord mogen worden. Zij is ook verdachte en kan mogelijk zwijgen om zichzelf niet te belasten. Het verzoek om de drie slachtoffers opnieuw te horen, werd afgewezen.

De zaak kwam aan het licht na een melding in januari 2021 van een van de slachtoffers, die aangaf onder dwang te werken. Onderzoek bracht nog twee andere slachtoffers in beeld, waaronder een verstandelijk beperkte vrouw.

Volgens het vonnis koos de verdachte bewust kwetsbare slachtoffers uit en dwong hen tot zware omstandigheden, waarbij hij zelf het meeste geld hield. Naast de celstraf kreeg hij een contactverbod en moet hij ruim 200.000 euro schadevergoeding betalen aan de slachtoffers. De inhoudelijke behandeling van de zaak volgt later dit jaar of begin volgend jaar.

error: Content is protected !!