Alkmaar · 2 mei 2024

Vier de vrijheid tijdens de Alkmaarse Bevrijdingsviering

De eerste kartonnen onderdelen zijn inmiddels aan elkaar getaped, de bands staan te trappelen en het terrein van de Gasfabriek aan de Helderseweg ligt er picobello bij: de Alkmaarse Bevrijdingsviering van dit jaar belooft een heel bijzondere te worden.

(bron: Gemeente Alkmaar / foto’s: Keith Montgomery)

Iedereen is uitgenodigd om tussen 12:00 uur en 19:00 uur het kartonnen kunstwerk op te komen tuigen, te dansen op het muzikale programma, in gesprek te gaan met de Veteranen en te genieten van al het lekkers dat door de foodtrucks wordt verzorgd.

Levensgroot kartonnen kunstwerk
Beginnen bij de basis en dan dóór: zo bouwen we samen een vrije stad. In de aanloop naar Bevrijdingsdag op 5 mei doen we dat letterlijk. Tientallen vrijwilligers bouwen deze week onder de bezielende leiding van het team van wereldberoemd kunstenaar Olivier Grossetête van niets – nou ja, van karton, tape en zoveel mogelijk mankracht – drie levensgrote iconische Alkmaars gevels na. Na een week hard werken worden de verschillende kartonnen onderdelen naar het terrein van de Gasfabriek verplaatst, waar het kunstwerk ter plekke in elkaar gezet zal worden. Vijftien meter breed en elf meter hoog: daar zijn wel wat handjes voor nodig! Iedereen vanaf negen jaar is daarom uitgenodigd om te komen helpen om de kartonnen gevels van het Huis met de Kogel, de statige witte gevel op de Mient en het Raadhuis van Grootschermer in de lucht te hijsen!

Feest bij de Gasfabriek
Het optuigen van dit spektakelstuk en community art-project zal worden omlijst met een feestelijk programma dat in het teken staat van vrijheid. Rond 13:30 uur ontsteken burgemeester Anja Schouten en kinderburgermeester Malaika Mughal Uribe het bevrijdingsvuur, dat al lopend uit Wageningen opgehaald is. Amnesty Alkmaar en Stichting Veteranen Alkmaar zullen aanwezig zijn om in gesprek te gaan met bezoekers, op het podium vind je vijf fantastische live acts, er is afsluitend een dansact in het kartonnen bouwwerk en er zijn percussie- en graffiti workshops. Kinderen kunnen hun kunsten vertonen op de mini-stormbaan of meedoen aan het nu al legendarische camouflage broek-hangen. Ook aan de innerlijke mens is gedacht. Aan de bar van Ten Westen kun je een drankje halen en er zijn foodtrucks aanwezig om wat lekkers bij te scoren.

Afbouw op 6 mei
Op 6 mei moet het kunstwerk ook weer afgebouwd worden en ook daarvoor zijn vrijwilligers nodig. De ervaring leert dat het afbouwen minstens zo spectaculair is als het opbouwen. Vanaf 13:00 uur maken we met vele handen licht werk en maken we van het stukje beschermd stadsgezicht van Alkmaar weer wat het ooit was: een berg karton. We zien je graag op 6 mei!

Meer informatie vind je op 5meialkmaar.nl

error: Content is protected !!