Alkmaar · 3 september 2024

Vleermuizen bij Molen van Piet zorgt voor uitstel kap deel bomen

Herinrichting Bolwerk bij Molen van Piet

De omgevingsvergunning voor de kap- en snoeiwerkzaamheden voor het kappen van bomen bij de Molen van Piet in Alkmaar is verkregen. Ter voorbereiding op de uitvoeringswerkzaamheden heeft Stadswerk072 opdracht gegeven om een QuickScan Flora & Fauna uit te voeren. Uit de onderzoeksrapportage is gebleken dat een vijftal bomen potentiële holtes bevatten, als beschermd verblijf van boom bewonende vleermuizen. Tijdens het veldwerk zijn er geen vleermuizen aangetroffen, echter kan niet worden uitgesloten dat de holtes toch door vleermuizen worden gebruikt.

Gezien de kans op gebruik van de holtes zal vanuit de aanvullende zorgplicht, dit en volgend voorjaar aanvullend onderzoek uitgevoerd worden. Op basis van dit onderzoek blijkt of de holtes daadwerkelijk worden gebruikt en of een vergunning voor mitigatie en compensatie bij de Provincie aangevraagd dient te worden. Als gevolg van de aangetroffen holtes worden de bomen die gekapt zouden worden, nu eerst als tijdelijke maatregel gesnoeid. Alle holtes bevinden zich onder stellinghoogte, zodat de molen na de snoeimaatregelen veilig kan draaien.

Afhankelijk van de uitkomsten van het aanvullende veldwerkonderzoek, worden de bomen dan eind 2025 alsnog gekapt. Dit betekent wel dat de bomen tijdens de herinrichting nog aanwezig zijn, maar dit leidt niet tot belangrijke wijzigingen voor het ontwerp, omdat de bomen niet in paden of de invloedsfeer rondom de molen staan. De herinrichting kan daarom gewoon in de eerste helft van 2025 doorgang vinden.

Bron: BEATFM

error: Content is protected !!