Alkmaar / Streekagenda · 2 april 2024

Voormalig-talkshowhost Catherine Keyl informeert senioren in Alkmaar over digitale oplichting en fraude

Voormalig-talkshowhost Catherine Keyl informeert senioren in Alkmaar over digitale oplichting en fraude

Senioren in gemeente Alkmaar leren op 12 april zich beter te wapenen tegen digitale oplichting en online fraude tijdens een bijeenkomst, geleid door voormalig talkshowhost Catherine Keyl. De gratis informatiebijeenkomst start om 13:30 in Theater de Vest in Alkmaar.

Tijdens de informatiemiddag, die georganiseerd wordt door de gemeente Alkmaar in samenwerking met politie, het ministerie van Justitie en Veiligheid, NHVeilig en Interpolis, krijgen senioren op verschillende manieren bruikbare informatie en tips van specialisten die in de dagelijkse praktijk te maken hebben met digitale oplichting en online fraude.

Senioren die de gratis informatiebijeenkomst bijwonen, zullen na afloop veelvoorkomende vormen van (digitale) oplichting en fraude beter herkennen. Naast herkenning leren zij bovendien hoe ze deze vormen zelf kunnen voorkomen, maar ook hoe zij het beste kunnen handelen als ze onverhoopt toch slachtoffer van digitale oplichting of fraude zijn geworden.

Via een gevarieerd middagprogramma worden veelvoorkomende manieren van (digitale) oplichting en fraude voor het voetlicht gebracht zoals babbeltrucs, bankhelpdeskfraude, aan- en verkoopfraude, phishing of hulpvraagfraude (via email, SMS of WhatsApp).

“Het doel van deze serieuze maar ook gezellige middag is om met ouderen in gesprek te gaan om de verschillende vormen van oplichting te bespreken en daarmee slachtofferschap te voorkomen”, aldus Marieke Verhagen van NHVeilig. “Want veel leed kan worden voorkomen als we senioren beter weten te informeren. We roepen daarom alle senioren uit de gemeente op om deel te nemen aan het programma. Met de kennis die zij opdoen kunnen zij op hun beurt andere senioren helpen.”

Om ouderen op pad te helpen zal Catherine Keyl tijdens de bijeenkomst de senioren bijstaan in het vinden van antwoorden over hoe aanwezigen zichzelf het beste kunnen beschermen tegen digitale oplichting of fraude. Deelnemers krijgen de gelegenheid om vragen te stellen en om desgewenst hun eigen ervaringen te delen. Na afloop van de bijeenkomst kunnen deelnemers onder het genot van een hapje en een drankje verschillende informatiekraampjes bezoeken van de onder andere de gemeente, Seniorweb, de bibliotheek, Rabobank, Interpolis en de politie.

Aanmelden

Deelname is gratis. Aanmelden kan door een email te sturen naar highimpactcrimes@minjenv.nl onder

vermelding van de gemeente Alkmaar en met hoeveel personen u wenst te komen.

Programma:

13:30 uur Inloop met een kopje koffie/thee

14:00 uur Start bijeenkomst

15.30 uur Informatiemarkt met een hapje en een drankje

17:00 uur Einde programma

Locaties:

12 april Alkmaar: Theater de Vest, Canadaplein 2 in Alkmaar

19 april Den Helder: Theater de Kampanje, Willemsoord 63 in Den Helder

26 april Purmerend: VUE bioscoop, Geulenstraat 1 in Purmerend

Meer informatie om veilig online te blijven: www.maakhetzeniettemakkelijk.nl.

error: Content is protected !!