Alkmaar / Cultuur · 21 juni 2024

Wandeling Jugendstil – Art Nouveau

Wandeling Jugendstil – Art Nouveau

Alkmaar kent een aantal prachtige gebouwen in Jugendstil, een kunststijl die floreerde rond de eeuwwisseling van de 19e naar de 20e eeuw. Deze gebouwen kenmerken zich door sierlijke gevels met vloeiende lijnen, florale motieven en gebruik van glas en smeedijzer. De derde wandeling van de HVA zet de Jugendstil / Art Nouveau centraal. Loopt u (gratis) mee?

Unieke bouwstijl Art Nouveau /Jugendstil in de kaasstad

De bloeitijd van de bouwstijl Art Nouveau/Jugendstil rond het eind van de 19e eeuw/begin 20e eeuw was kort maar hevig. Net als vele andere steden ondergaat de Noord-Hollandse stad Alkmaar aan het begin van de twintigste eeuw een verandering in het stadsbeeld. Vooral winkeliers en de nieuwe rijken zien in de rijkdom en technische vernieuwingen van de Art nouveau/Jugendstil mogelijkheden hun wensen te vertalen in bijzondere architectuur. En vanaf dat moment verrijken diverse nieuwe gebouwen in de neostijlen, de zogenaamde overgangsstijl, de Art nouveau/Jugendstil, de Amsterdamse School en de art deco de “kaasstad”. Wandel mee met de gidsen van de Historische Vereniging langs de bijzondere vroeg-twintigste-eeuwse Alkmaarse architectuur.

Tijdens deze wandeling hoor je de namen van Kropholler, Ooms, Wils, Leguit en Magry&Snickers. Er komen overheidsgebouwen, woonhuizen en het complex Nieuwlandersingel van zes aaneengesloten herenhuizen van de Alkmaarse architect E. Kalverboer aan bod. Een wandeling vol schoonheid!

Meer fraaie dingen gaat u zien & horen tijdens de (gratis) wandeling die de HVA organiseert op maandagavond 8 juli 2024.

Startlocatie: het beeld van Truitje Bosboom Toussaint, aan de Wilhelminalaan.

Starttijd: 19.00 uur.

Deelname is gratis.

error: Content is protected !!