Alkmaar / Streekagenda · 31 augustus 2024

Wateren van Alkmaar wandeling

Wateren van Alkmaar wandeling

In en om Alkmaar zijn heel wat sporen te vinden van de oude waterlopen. Dit heeft alles te maken met de plek waar Alkmaar is ontstaan: op het noordelijk deel van de middelste van de drie strandwallen. Op diezelfde strandwal zijn ook Heiloo en Limmen gebouwd. Op zondagmiddag 1 september organiseert de HVA een (wederom gratis) wandeling op dit thema.Aan de oostkant van de middelste strandwal loopt de oudste strandwal van Uitgeest via Akersloot, Boekel en met een kleine onderbreking naar Oudorp en Sint Pancras.

De jongste strandwal ligt onder de duinen bij o.a. Egmond, Bergen en Schoorl.Zowel aan de oostkant en de westkant waren in het lager gelegen land vele meren en waterlopen (Dieën) aanwezig. Zoals de Boekelermeer, Kooimeer, Achtermeer, Voormeer en de meren bij Bergen en Egmond. Veel van deze wateren werden gebruikt voor het vervoer van mensen en goederen. Wegen waren nauwelijks nog aanwezig. Later worden een aantal gegraven wateren ook gebruikt voor de verdediging van de stad.Tijdens de wandeling zullen we kennis maken met een deel van deze sporen uit het verleden.

Meer fraaie dingen gaat u zien & horen tijdens de (gratis) wandeling die de HVA organiseert op zondagmiddag 1 september 2024.Start locatie: CanadapleinTijd: 14.00 u

error: Content is protected !!