Bergen aan Zee / Streekagenda · 11 oktober 2024

Kunst10Daagse 2024 in Bergen gaat op 18 oktober van start

Kunst10Daagse 2024 in Bergen gaat op 18 oktober van start

Het is bijna zover: de Kunst10Daagse 2024 gaat op 18 oktober van start. In deze nieuwsbrief vertellen wij u graag meer over ons gevarieerde programma en alles wat u aan kunstzinnig aanbod kunt verwachten. Er is dit jaar weer een overweldigend aanbod met bijna 300 kunstenaars op circa 130 locaties.

Op Landgoed Het Hof presenteert de Kunst10Daagse van 27 september t/m 2 februari de fototentoonstelling “Kunstkoppen” van Cees Noort. De geportretteerde Bergense kunstenaars worden buiten getoond op speciale doeken van 2 bij 3 meter.

We zijn blij dat we dit jaar weer een gevarieerd programma kunnen bieden met lezingen en voorstellingen in de Ruïnekerk, straattheater en straatmuziek. In de Ruïnekerk werken we opnieuw samen met de stichting Kunstgetij. Kijkt u vooral op onze site en ook die van Kunstgetij.nl naar het veelzijdige aanbod waaronder een intervieuw met schrijver Jan Brokken en u kunt genieten van verschillende concerten van o.a. Peter Beets, Maya Friedman en Hanna Shybayeva. Of van het verrassende pianotrio Naegele & van Nee, een van de jongste loten aan de stam succesvolle pianotrio’s die Nederland rijk is.

Maar ook buiten de Ruïnekerk is veel te doen, zoals Fietsmuziek: muzikale fietstochten door Bergen op zaterdag 19 oktober en zaterdag 26 oktober. Kunst maken met kinderen op het veld van de Ruïnekerk, met Ellen Scholten op zaterdag de 19e. En voor de kleinste geeft Cees Oud op zaterdag 26 oktober buiten op het Pein om 14:00 uur weer een spetterende show “Zing je wijsje pak je Prijsje”.

De bekende en veel gelauwerde schrijver Jan Brokken komt speciaal in het kader van de Kunst10Daagse op woensdag 23 oktober naar Bergen om te vertellen over zijn nieuwe boek “De ontdekking van Holland”. Brokken zal geïnterviewd worden door Ivan Borghstijn. Deze unieke literaire avond vindt plaats in de Ruïnekerk Bergen. De Eerste Bergensche Boekhandel is aanwezig voor boekverkoop en de schrijver is bereid na afloop te signeren.

Het K10D informatiecentrum staat weer op het terrein van de Ruïnekerk. De shuttlebus rijdt in het weekend weer van de Kiefthoek naar het centrum, en op gezette tijden naar Bergen aan Zee, meer informatie hierover is te vinden op onze website.

Dit jaar werken wij ook weer samen met de Kunst- & Museumkrant. In deze krant is een prachtige Kunst10Daagse special te vinden met veel extra informatie. Een volledige en dit jaar extra dikke catalogus met de locatie overzichten is voor € 10,- te verkrijgen in ons informatiecentrum, De Eerste Bergensche Boekhandel, boekhandel Thomas en Meijers lijsten en natuurlijk online via dekunst10daagse.nl. Met de aanschaf helpen de bezoekers mee het evenement te bekostigen want voor het overige is het bezoek aan de Kunst10Daagse geheel gratis.

Kunst10Daagse Uitgelicht

Uit alle aanmeldingen voor de Kunst10Daagse van vorig jaar selecteerde de organisatie het werk van vijftien kunstenaars. Gedurende tien dagen werd hun werk tentoongesteld in het Kunst10Daagse informatiecentrum naast de Ruïnekerk. De jury en het publiek kozen daaruit uiteindelijk twee winnaars.De publieksprijs ging vorig jaar naar keramist Dien Jorien Geertsema en Charlotte van Drimmelen won de juryprijs met haar fotografie. Deze twee winnaars exposeren hun werk gedurende de Kunst10Daagse in de tuinzaal Museum Kranenburgh, aan de Hoflaan in Bergen. De tuinzaal is gratis toegankelijk.  

Stemmen op Uitgelichte kunstenaars 2024

Ook dit jaar heeft K10D vijftien werken uitgelicht om de bezoekers een eerste indruk te geven van de breedte van het aanbod. Bezoekers kunnen stemmen op hun favoriete kunstwerk in het informatiecentrum. De publieks- en de jurywinnaar krijgen volgend jaar de kans hun werk tentoon te stellen in het museum Kranenburgh.

JeugdFotoTentoonsteling

Naar aanleiding van de inspirerende lezing van Erik Scherder, hoogleraar klinische neuropsychologie, over het belang van kunst en cultuur voor de ontwikkeling van de hersenen, heeft het bestuur van de K10D de JeugdFotoTentoonstelling (JFT) ontwikkeld. De JFT is bedoeld voor de jeugd van 10 t/m 18 jaar. De groep is opgedeeld in twee leeftijdscategorieën van 10 t/m 14 en 15 t/m 18 jaar. Aan beide leeftijdscategorieën zal zowel een juryprijs als een publieksprijs toegekend worden. Een professionele jury heeft de ingezonden foto’s beoordeeld en vijf foto’s per leeftijdscategorie geselecteerd. Naast de tien geselecteerde foto’s die op Landgoed Het Hof te zien zijn, zijn de foto’s ook afgedrukt, ingelijst en tijdens de K10D te zien in museum Kranenburgh. De tien geselecteerden krijgen na de K10D hun eigen foto mee, daarnaast krijgen zij alle tien een fotoworkshop die verzorgd zal worden en beschikbaar is gesteld door Cameraland Alkmaar. Stemmen kan via de QR-code op het informatiebord bij de tentoonstelling en via de website van de K10D. 

Op de laatste zondag van de K10D worden in beide leeftijdscategorieën de jury- en publieksprijs bekendgemaakt. Cameraland Alkmaar en de Sony stellen vier camera’s voor de winnaars ter beschikking. De JeugdFotoTentoonstelling is tijdens de Kunst10Daagse te zien in Museum Kranenburgh en van 28 september tot en met 2 februari bij landgoed Het Hof, Eeuwigelaan 1, 1861 CL Bergen.

Wij zien weer uit naar een prachtige K10D en wensen u een mooi en inspirerend bezoek!

Foto: Kees Rijken

error: Content is protected !!