Bergen · 16 oktober 2024

Commissaris van de Koning Arthur van Dijk nodigt de gemeenteraad van Bergen uit een gesprek

Illegale overeenkomst van Valkering zonder medeweten van het college Bergen

Commissaris van de Koning Arthur van Dijk nodigt de gemeenteraad van Bergen uit voor een gesprek om vast te stellen of er sprake is van onherstelbaar verstoorde bestuurlijke verhoudingen.

Op 8 oktober 2024 heeft de gemeenteraad van Bergen besloten de conclusies en adviezen van het raadsonderzoek ‘(Bij)zonder besluit’ over te nemen. Ook nam de raad een motie van wantrouwen aan tegen burgemeester Voskuil. Dit is het zwaarst mogelijke politieke middel.

Hiermee heeft de raad elementen die normaal gesproken thuishoren in de besloten sfeer van de klankbordgesprekken tussen de burgemeester en de vertrouwenscommissie, de openbare politieke arena in getrokken. Dit staat op gespannen voet met de zorgvuldig ingerichte en wettelijk geborgde procedures voor benoeming en ontslag van de burgemeestet.

De commissaris van de Koning is verantwoordelijk voor een zorgvuldig verloop van deze procedure. In het kader hiervan nodigt hij de leden van de gemeenteraad van Bergen uit voor een gesprek op vrijdag 25 oktober 2024. Doel van dit gesprek is om gezamenlijk een analyse te maken van de ontstane situatie en om vast te stellen of er vanuit het perspectief van de raad sprake is van onherstelbaar verstoorde bestuurlijke verhoudingen. 
 
Met burgemeester Voskuil heeft de commissaris afgesproken dat deze zijn taken voorlopig laat waarnemen door de 3 wethouders, met uitzondering van de taken op gebied van openbare orde en veiligheid, politie en brandweer. Deze taken zijn namelijk bij de burgemeester belegd als zelfstandig bestuursorgaan. 

error: Content is protected !!