Bergen · 11 oktober 2023

De Israëlische vlag wordt vooralsnog niet gehesen op het gemeentehuis van Bergen vanwege de complexiteit van het conflict

“We zijn enorm geschokt door het brute geweld van Hamas tegen onschuldige burgers. We willen benadrukken dat wij laffe terroristische daden van agressie afkeuren en scherp veroordelen. Dat geldt ook voor deze daad waarbij vooral burgerdoelen zijn geraakt. Dat is onbeschrijfelijk en onbegrijpelijk. Een vreedzame oplossing voor dit slepende conflict is hiermee verder weg dan ooit. Onze gedachten zijn bij familieleden en nabestaanden die rouwen of in angst verkeren over het lot van hun familieleden en vrienden.”

In tegenstelling tot Bergen heeft de Buch gemeente Castricum gisteren al een Israëlische vlag geplaatst op het gemeentehuis. En ook op het binnenhof in Den Haag werdt vanochtend de Israëlische vlag gehesen. Gemeenten mogen zelf beslissen of zij de vlag van Israël wel of niet willen hijsen. Zo zullen o.a. Rotterdam en Den Haag de vlag niet hijsen, Amsterdam doet dit wel. De gemeente Utrecht hangt morgen de Utrechtse vlag halfstok.

300.000 reservisten opgeroepen

Het Israëlische leger heeft vanwege de strijd met Hamas zo’n 300.000 reservisten opgeroepen. In de geschiedenis van Israël zijn niet eerder in zo’n korte tijd zo veel mensen van de Israëlische reservetroepen opgeroepen. Wat ze gaan doen is nog onbekend. “We gaan in het offensief”, meldt het leger.

In een verklaring zegt Israël dat de situatie aan de grens met de Gazastrook onder controle lijkt. “We doorzoeken het gebied. Er kunnen nog terroristen in het gebied zijn, maar we zijn bezig het gebied schoon te vegen.”

Volgens het leger zijn er “duizenden doelen” aangevallen en zijn honderden terroristen gedood. De Israëliërs hebben gezworen om “de militaire en regerende capaciteiten” van de terroristische organisatie Hamas te verwoesten na de aanval van dit weekend.

Het leger zegt dat het zeker 500 doelen van Hamas en Islamitische Jihad heeft getroffen. Er werden onder meer huizenblokken, tunnels, een moskee en woningen van Hamas-functionarissen in Gaza getroffen, stelt Israël.

Ondertussen heeft de Israëlische minister Gallant van Defensie de “totale blokkade” van de Gazastrook bevolen. “Geen elektriciteit, geen voedsel, geen brandstof”, zegt hij.

Bron: Flessenpostuitbergen.nl

error: Content is protected !!