Bergen · 9 oktober 2024

Gemeenteraad van Bergen stuurt burgemeester Lars Voskuil naar huis

Gemeenteraad van Bergen stuurt burgemeester Lars Voskuil naar huis

Naar aanleiding van de bevindingen in het onderzoeksrapport over ‘de bestuurlijke besluitvormingsprocessen’ in het algemeen en die rond Het Bijzondere Huis als voorbeeld daarin, heeft de gemeenteraad van Bergen een snoeihard oordeel geveld over burgemeester Voskuil: een motie van wantrouwen tegen hem werd unaniem aangenomen.

Het venijn zat weer eens in de staart. Nadat de hele gemeenteraad van Bergen zich uitermate kritisch had uitgelaten over het functioneren van het college en met name van burgemeester Lars Voskuil volgde na het unaniem aannemen van het onderzoeksrapport met alle conclusies een aanbevelingen ook nog eens een motie van wantrouwen. Geen van de partijen zag burgemeester Voskuil als de man die ‘het verbeterproces’ zou gaan begeleiden. Er was daarvoor teveel misgegaan in de voorliggende periode en daarvoor toonde hij volgens de raad ook na het rapport te weinig inzicht (lees: zelfreflectie) in hoe te handelen in geval van (ernstige) integriteitsschending.

Na de kritische uitlatingen voorafgaand aan de motie had burgemeester Voskuil in zijn weerwoord wel het besef laten doorklinken dat ‘met de wetenschap van nu er andere beslissingen genomen hadden moeten worden’. Maar de raad nam daar geen genoegen mee. ‘Te weinig zelfreflectie, te weinig politieke sensitiviteit, te passief, te weinig regie en te weinig besef dat het informeren van de raad te allen tijde voorop moet staan’, aldus de fracties in de raad. ‘De toekomst van Bergen moet zijn gebaseerd op vertrouwen in het openbaar bestuur. Dat is hier ernstig geschaad en om een einde te maken aan een serieus risico op politieke instabiliteit kiezen we voor deze motie van wantrouwen.’ Die werd unaniem gesteund. En dus kan de Commissaris van de Koning, Arthur van Dijk, een bericht van de raad van Bergen verwachten: Bergen moet op zoek naar een nieuwe burgemeester.

Wat de verdere gevolgen zijn, bijvoorbeeld of de wethouders aanblijven en of gemeentesecretaris Martijn Schroor – die ook veel kritiek kreeg in het rapport – aanblijft is nog niet bekend. Na afloop van de vergadering was geen van allen bereid tot een eerste reactie op de conclusies van die avond.

Bron: Flessenpostuitbergen.nl

error: Content is protected !!