Bergen · 3 september 2024

Gezocht: locaties voor nestkasten

Gezocht: locaties voor nestkasten

De gemeente is op zoek naar inwoners die het leuk vinden om een nestkast te hebben aan hun gevel. Let op: Het gaat nu om een inventarisatie van adressen die hiervoor openstaan. Een ecoloog bepaalt vervolgens de meest geschikte locaties.

Verspreid door de gemeente zullen we nestkasten ophangen voor vleermuizen, mussen en gierzwaluwen. Dit doen we in het kader van de Wet natuurvriendelijk isoleren. Deze wet maakt het mogelijk dat een klein deel van de woningen in de gemeente geïsoleerd mag worden in de spouw of onder het dak. De voorwaarde is dat er voldoende vervangende nestplaatsen zijn voor vogels en vleermuizen, die door de isolatie hun nest moeten verlaten. 

Hoe werkt het?

De gemeente doet nu een inventarisatie van mogelijke adressen voor de nestkasten. Later zal een ecoloog de meest geschikte locaties uitkiezen. 

De gemeente zorgt ervoor dat de nestkasten worden opgehangen; de inwoner hoeft hier zelf niets voor te doen. Als u het liever wel zelf ophangt, dan kan dat ook. U ontvangt dan een nestkast met ophanginstructies. 

Voor vleermuizen gaat het voornamelijk om zogenaamde kraamkasten, waar grote groepen vleermuizen tijdens de kraamperiode hun jongen kunnen grootbrengen. 

Woning aanmelden

U kunt uw woning aanmelden door een mail te sturen naar energie@debuch.nl. Geef aan naar welke soort uw voorkeur uitgaat, en of u open zou staan voor een kraamkast voor vleermuizen. 

error: Content is protected !!