Bergen · 12 september 2024

Statushouders te huisvesten in het Parkhotel/Pension Erica

Statushouders te huisvesten in het Parkhotel/Pension Erica

Vanuit het Rijk krijgt iedere gemeente halfjaarlijks een taakstelling opgelegd voor de huisvesting van statushouders. Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de huisvesting van de statushouders in hun gemeente en de integratie in de samenleving. 

In de gemeente Bergen zijn we op zoek naar woonruimte voor ‘gekoppelde’ statushouders, zoals we dat ook zijn voor andere doelgroepen als alleenstaande minderjarige vluchtelingen (amv’s).

Statushouders koppelen

Op het moment dat asielzoekers een verblijfsvergunning krijgen, worden zij statushouders (of vergunninghouders) en onderdeel van onze maatschappij. Dat betekent dat ze hier wonen, werken, naar school gaan en een sociaal leven opbouwen. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) koppelt deze vergunninghouders aan gemeenten.

Locaties onderzoeken

De gemeente Bergen is op zoek naar passende locaties voor deze gekoppelde statushouders. Een van de locaties waar intern onderzoek naar wordt gedaan is het Parkhotel/Pension Erica in Bergen Centrum. De gemeente en de eigenaar van het Parkhotel zijn op dit moment met elkaar in gesprek over de mogelijkheden voor het gebruik van het Parkhotel als doorstroomlocatie voor statushouders. 

Een doorstroomlocatie is een locatie waarin statushouders, dus mensen met een verblijfsvergunning, tijdelijk verblijven totdat er een reguliere woning voor ze beschikbaar is. Statushouders verblijven nu vaak lang in een asielzoekerscentrum, omdat er krapte is op de woningmarkt.

Zolang het Parkhotel/Pension Erica niet anders wordt gebruikt, kan de gemeente de locatie huren. Ook wordt onderzocht of het hotel voor maatschappelijke doeleinden kan worden gebruikt.

Als deze zichtlocatie in het centrum van Bergen eventueel in gebruik wordt genomen, zullen de planken voor de ramen verdwijnen. Dit komt ten goede aan de uitstraling van het centrum van Bergen.

Als het plan voor deze locatie duidelijke contouren krijgt, gaan we uiteraard in gesprek met omwonenden en ondernemers over deze ontwikkeling.

error: Content is protected !!