Kringloop Langedijk stopt met ophalen oud papier door tekort aan vrijwilligers
Stichting Kringloop Langedijk, opgericht door Ronald van Twuijver, gaat noodgedwongen stoppen met het ophalen van oud papier in gemeente Dijk en Waard. In de dorpskernen Oudkarspel, Noord-Scharwoude, een deel van Zuid-Scharwoude, een deel van Broek op Langedijk en een deel van Sint Pancras, verzorgde de Kringloop ruim 40 jaar deze dienstverlening.
Moeilijke beslissing
Door almaar stijgende kosten en een gebrek aan vrijwilligers voor op de vrachtwagen is het voor de stichting niet langer mogelijk. Ronald van Twuijver en Joris Rohne, voorzitters van de Stichting Kringloop Langedijk, leggen uit hoe deze moeilijke beslissing tot stand kwam. Ronald: “Het grootste probleem is een tekort aan vrijwilligers. We moeten nu dure, externe krachten inhuren voor het ophalen van oud papier, omdat er helaas geen geschikte vrijwilligers meer zijn voor het zware ophaalwerk. Dit is letterlijk onbetaalbaar geworden, terwijl we het met de juiste vrijwilligers nog jarenlang hadden kunnen doen.”
Problemen bij de inzameling van oud papier
“Een ander probleem is dat er steeds meer karton bij komt. Het heeft veel volume in de ophaalwagen, maar levert weinig op. Ook laten mensen vaak het piepschuim in de dozen zitten. Dit hoort absoluut niet bij het oud papier. Dat moeten we er dus tussenuit halen. Daar heb je veel extra werk aan”, vertelt Ronald. “Met storm en regen wordt oud papier gewoon buiten gezet, maar dan kunnen we het niet ophalen. Het wordt nat en onbruikbaar, of het wordt zwerfafval omdat het wegwaait. Denk eens mee met de mensen die het afval komen ophalen en dagelijks hun best doen! Vroeger sprak ik de bewoners erop aan, maar dat is niet meer van deze tijd.”
Geen blauwe afvalbak
Joris: “We zijn al enige tijd met de gemeente in gesprek om tot een oplossing te komen, die is er nu gekomen door het plaatsen van bovengrondse containers. Er is binnen gemeente Dijk en Waard besloten om niet zoals in Alkmaar te gaan werken met een blauwe papierafvalbak maar om het papier te blijven ophalen via verenigingen.” Ronald: “We hebben altijd een goede relatie gehad met de gemeente en we hebben deze beslissing ook in goed overleg gedaan. Dit neemt niet weg dat dat zeer doet.”
Gemeente staat voor een uitdaging
Anita Oom, senior beheerder grondstoffen en circulariteit bij gemeente Dijk en Waard: “Wij danken de Kringloop voor hun jarenlange inzet en loyaliteit bij het ophalen van oud papier en karton. Wij vinden het spijtig om te horen dat zij de inzameling moeten stopzetten. Het was een moeilijke keuze, die in goed overleg is gemaakt.” De gemeente wil graag dat verenigingen oud papier nabij huis blijven ophalen, als extra service voor inwoners. De basisvoorziening die de gemeente heeft, is de container voor papier. Anita: “Als gemeente staan we voor een grote uitdaging. Als de Kringloop stopt met het nabij huis inzamelen van oud papier, is er in een groot deel van voormalig Langedijk geen inzameling nabij huis meer. Het hangt van zowel nieuwe als huidige verenigingen af om dit deel te kunnen invullen. Hier zijn we druk mee bezig. We kijken nu naar andere mogelijkheden, zoals het bijplaatsen van papiercontainers. Zo kunnen onze inwoners hun oud papier en karton in de buurt kwijt. Wij willen namelijk niet dat deze waardevolle grondstof in het restafval belandt.”
Kringloop altijd op zoek naar vrijwilligers
Stichting Kringloop Langedijk is altijd op zoek vrijwilligers. Wilt u meer informatie? Bel naar 0226-31877 of mail naar kringlooplangedijk@hetnet.nl. Of kom langs in de winkel, De Mossel 10/12 in Zuid-Scharwoude, en vraag naar Lotte van Twuijver.
Oud papier en karton leveren een leuk zakcentje op voor uw club!
Van muziekvereniging tot voetbalclub, in sommige wijken van Dijk en Waard zamelen de verenigingen als extra service het papier bij u thuis op. Een aantal maanden geleden heeft de gemeente in een persoonlijke brief aan alle verenigingen in Dijk en Waard een oproep gedaan om samen te werken in de inzameling van oud papier. De respons viel echter tegen. Er is nog geen vereniging gevonden die de inzameling wil oppakken. Misschien is het iets voor uw club?
Leuk om te doen
De supportersvereniging van SVW’27 in Heerhugowaard, de Groen-Zwarte Maten, heeft al jaren ervaring met de inzameling van oud papier. Frank van Vliet vertelt dat het voor een grote vereniging altijd wel lukt om vrijwilligers te vinden. “Wij rijden zelf met 10 vrachtwagens per maand, deze worden samen met de chauffeurs door Roele de Vries geregeld. Per wagen zijn 8 lopers beschikbaar. We halen eens in de maand papier op. Samen met andere verenigingen zorgen we ervoor dat het oud papier wordt opgehaald. Op korte termijn willen we uitbreiden naar de wijk De Draai. De vrijwilligers vinden het leuk om te doen!”
Daarnaast kunnen mensen ook oud papier inleveren bij SVW. Daar staan papiercontainers. Frank: “Per jaar halen we zo’n 400.000 kilo op. Met de opbrengst hiervan kunnen we activiteiten ondersteunen voor onze club. Bijvoorbeeld diverse toernooien en een bijdrage aan de aanschaf van nieuwe materialen zoals ballen, netten en doelen. Voor de vrijwilligers organiseren we in ieder geval een gezellige feestavond.” De Groen-Zwarte Maten doen ook andere inzamelacties voor SVW, zoals de Grote Clubactie en de plantenactie.
Kosten laag houden
Oud papier levert niet altijd veel geld op, zeker niet als de papierprijs laag is. Frank: “De gemeente garandeert een prijs van 3 cent per kilo. Als de kiloprijs hoger is dan stijgt dit ook iets mee. Volgens ons is het voor de gemeente goedkoper als de verenigingen het papier ophalen. Als ze blauwe afvalbakken zouden invoeren en de gemeente zelf moet inzamelen, dan zou het voor iedereen veel duurder worden. Naast dat het voor bewoners voordeliger is, kunnen de verenigingen en scholen het geld goed gebruiken. Hierdoor blijven contributies en extra activiteiten ook betaalbaar. Het is aantrekkelijk voor de vereniging, maar het is ook wel een verantwoordelijkheid. Het helpt dat contacten met gemeente en Roele de Vries goed zijn.”
Iets voor uw club?
Als u erover nadenkt om oud papier op te halen of in te zamelen als club, informeer dan bij de gemeente voor de mogelijkheden. Neem contact op met Anita Oom via a.oom@dijkenwaard.nl.