Broek op Langedijk · 8 juni 2024

Museum BroekerVeiling viert 50 jaar met nieuwe expositie: Leve de Sloot

Met trots kondigt Museum BroekerVeiling de opening van haar nieuwste expositie, Leve de Sloot, aan. De officiële openingshandeling werd donderdag 6 juni verricht door Burgemeester Maarten Poorter en Hoogheemraad Klazien Hartog. Deze bijzondere gelegenheid viel samen met een belangrijke mijlpaal: precies op deze dag viert het museum haar 50-jarig bestaan.

De Sloot: Meer dan Water Alleen

De sloot is een vertrouwd gezicht in ons landschap. We rijden er langs, fietsen eroverheen, vissen erin en wachten in de winter op ijs om erop te kunnen schaatsen. Hoewel sloten tegenwoordig vaak als vanzelfsprekend worden beschouwd, was hun rol in het waterrijke Langedijk ooit van cruciaal belang. Jarenlang waren de watergangen de levensaders voor tuinders, die ze gebruikten om hun eilandakkers te bereiken en hun geoogste groenten naar de veiling te brengen. Sloten dienden niet alleen voor transport, maar ook als plaats voor dagelijkse bezigheden zoals het wassen van kleren.

Veranderende Tijden, Verwaterde Relaties

Met de komst van welvaart en riolering verschoof het vervoer naar de weg, en de rol van de sloot werd gemarginaliseerd. Onze relatie met deze waterwegen verwaterde. Echter, in een tijd waarin duurzaamheid en milieubewustzijn steeds belangrijker worden, is het nu meer dan ooit noodzakelijk om opnieuw aandacht te schenken aan deze vergeten vriend.

Leve de Sloot: Een Nieuwe Blik

De expositie Leve de Sloot biedt bezoekers een verrassende en inspirerende kijk op wat de ogenschijnlijk doodnormale sloot te bieden heeft. Museum BroekerVeiling nodigt iedereen uit om te ontdekken hoe we de sloot kunnen helpen en hoe belangrijk het is om deze opnieuw te omarmen. De expositie laat zien dat we, door ons bewust te worden van het leven in en rond de sloot, een belangrijke stap zetten in de richting van een duurzamer en milieuvriendelijker bestaan.

Onderwaterfotografie van Willem Kolvoort

Gefascineerd door de onderwaterwereld maakte Willem Kolvoort (1937) op 18-jarige leeftijd zijn eerste snorkelduik in de Waddenzee. Hij groeide uit tot een bekende onderwaterfotograaf en legde wereldwijd het onderwaterleven vast. Hoewel tropisch water mooi is, heeft Nederlands zoetwater volgens Willem een mystieke kwaliteit. “Onder de waterspiegel verandert de wereld,” zegt hij. Kolvoort publiceerde onder andere de fotoboeken ‘Waterlicht’ en ‘Onderwater in Nederland’. Diverse foto’s die te zien zijn in deze tentoonstelling zijn afkomstig uit zijn rijke oeuvre.

De expositie is tot stand gekomen met medewerking van Gemeente Dijk en Waard, Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, El Kombi, Stichting Veldzorg Oosterdel en Smartland Landscape architecture.

Een Dubbel Feest

De opening van Leve de Sloot is extra bijzonder omdat deze plaatsvond op de dag dat Museum BroekerVeiling haar 50-jarig jubileum viert. Het museum, dat al een halve eeuw de geschiedenis en cultuur van de regio levendig houdt, ziet deze mijlpaal als een perfect moment om vooruit te kijken en nieuwe aandacht te vragen voor onze natuurlijke omgeving.

Bezoek de Expositie

Leve de Sloot is vanaf vandaag te bezoeken in Museum BroekerVeiling. Laat je verrassen door de verborgen schatten van de sloot en ontdek hoe jij kunt bijdragen aan het behoud van deze belangrijke waterwegen. Leve de sloot!

Voor meer details over de activiteiten en openingstijden van het museum bezoek onze website: www.broekerveiling.nl. Toegang tot het museum is gratis voor houders van de Museumkaart en VIP-Kaart van de VriendenLoterij.

error: Content is protected !!