DIJK EN WAARD – Tijdens een feestelijke bijeenkomst ontving gemeente Dijk en Waard vrijdag 9 mei het certificaat Dementievriendelijke gemeente uit handen van Alzheimer Nederland Regio Noord-Kennemerland. Een mijlpaal die gevierd werd in Museum Broekerveiling met taart en muziek van het koor Eigen Wijze.
‘We willen vooral gezien, gehoord en begrepen worden’
Wethouder Ester Leibbrand nam het certificaat in ontvangst van Alzheimer Nederland Regio Noord-Kennemerland. In haar toespraak sprak zij over de betekenis van deze erkenning. “Vandaag staan we hier met trots. Dit certificaat is niet alleen een beloning voor wat we samen bereikt hebben, maar ook een belofte voor de toekomst. We willen een gemeenschap zijn waarin iedereen meetelt – ook als het geheugen je soms in de steek laat.”
Half miljoen mensen met dementie
Volgens Leibbrand zullen er in 2050 een half miljoen mensen met dementie zijn. “Nu al leven ruim 310.000 mensen in Nederland met dementie. En dat aantal groeit snel. Ook in Dijk en Waard merken we die toename. Steeds meer inwoners krijgen ermee te maken, of dat nu is als patiënt, als mantelzorger, als buur of als collega. Het is een maatschappelijk vraagstuk dat om meer vraagt dan alleen ondersteuning van de patiënt. Ook gemeentemedewerkers, onze mensen van het groenonderhoud en bijvoorbeeld winkelpersoneel zal steeds meer rekening moeten houden met mensen die verward zijn of dwalen.”
Medewerkers gemeente getraind
Inmiddels zijn er 275 medewerkers van de gemeente getraind in het herkennen van dementie en hoe hier op een menswaardige manier mee om te gaan. “Dat hebben we gedaan samen met partners als Geriant, Wonen Plus Welzijn, het sociaal wijkteam en Bibliotheek Kennemerwaard. We bieden ondersteuning aan mensen met dementie én hun mantelzorgers.”
Erkenning en respect
Henk Belderok was aanwezig namens de initiatiefgroep Dementie… Samen een fijne dag en beaamde haar woorden. Als ervaringsdeskundige, Henk heeft zelf dementie, benadrukt hij het belang van openheid vanuit de zieke en respect van de ander. “Je ziet het niet aan mensen, maar de impact is groot. We willen vooral gezien, gehoord en begrepen worden. Op mijn opmerking ‘Sorry dat ben ik even kwijt’, krijg ik bijna als standaard antwoord ‘Ach joh, ik vergeet ook wel eens wat!’ Goed bedoeld misschien maar deze ziekte is veel meer dan een beetje vergeetachtig zijn. Je raakt steeds meer een stukje van jezelf kwijt, van je persoonlijkheid en je herinneringen. Dat vergt aanpassingen van je eigen gezin en de mensen die dichtbij je staan, maar ook van de samenleving.”
Subsidies niet toereikend
Henk sloot af met een oproep aan de gemeente: “Geef mensen met dementie de kans om op adem te komen. Wij dragen daar graag aan bij met ontmoeting, kunst en plezier. Daar is geld voor nodig en de subsidies die we daarvoor momenteel ontvangen zijn ontoereikend.” De wethouder beloofde dit punt mee te nemen.
Trots maar ook verdrietig
Dijk en Waard is trots op de erkenning die het certificaat betekent, maar benadrukt het belang van het blijven werken aan een samenleving waarin iedereen écht mee kan doen. “Ik ben trots op het certificaat maar het maakt me ook verdrietig. Het is een verschrikkelijke ziekte. Er zijn geen mooie woorden voor dementie. Een dementievriendelijke gemeente ben je niet door een certificaat aan de muur. Je bént het door wat je elke dag doet. Het vraagt iets van ons allemaal: van u, van mij, van iedere inwoner. We hebben als inwoner geen medische kennis nodig om het verschil te maken voor deze mensen – wel geduld, aandacht en een warm hart.”