Duinstreek · 24 december 2023

Lichtjes op Bergense oorlogsgraven tijdens kerstavond

Een moment van traditie en bezinning: op kerstavond is iedereen vanaf 17.00 uur welkom om een lichtje te plaatsen op een van de graven van gesneuvelde jonge militairen op de algemene begraafplaats in Bergen.

Het evenement werd twee jaar geleden voor de eerste keer georganiseerd en was een groot succes. De belangstelling was enorm. Basisschoolleerlingen, broers en zussen, vaders en moeders en ook grootouders kwamen samen om een lichtje te plaatsen en onze vrijheid te herdenken. De organisatie heeft mooie, soms emotionele reacties mogen ontvangen.

Voor iedereen
om 17:00 uur stonden 270 aangestoken lichtjes klaar voor de aanwezigen. Zij konden zelf een van deze lichtjes plaatsen bij een oorlogsgraf. Daarna was het tijd voor een kop warme chocolademelk of glühwein.

Traditie
Lichtjes op oorlogsgraven plaatsen wordt inmiddels op 335 andere locaties in Nederland gedaan binnen verschillende gemeenten. Dit in navolging van een Finse traditie, waarbij overledenen op kerstavond met lichtjes worden herdacht. Keep them Rolling Noordwest heeft twee jaar geleden het initiatief genomen om ook in Bergen deze traditie in te voeren.

Regiocoördinator Noordwest Arianne Röpke: “De overledenen, voornamelijk jonge mannen, hebben ervoor gezorgd dat wij in vrede kerst kunnen vieren. Kerstmis is bij uitstek een gelegenheid om samen te komen met dierbaren. Op deze wijze gedenken wij degenen die daar niet meer bij kunnen zijn.”

Op 24 december hadden vrijwilligers van Keep Them Rolling de toegang tot de begraafplaats met hun groene voertuigen aangekleed. Stichting Egmond ’40-’45 en Drankenhandel Scholten sponsoren de drankjes.

Voor algemene informatie http://lichtjesopoorlogsgraven.jimdo.com/.

error: Content is protected !!