Drie Noord-Hollandse dames exposeren in Galerie De Kapberg

Drie Noord-Hollandse dames exposeren in Galerie De Kapberg

Tot en met 10 november 2024 toont Galerie De Kapberg een bijzondere expositie van drie Noord-Hollandse kunstenaressen: Jacqueline van den Bos, Dorette Giling en Christa Zentveld. Deze drie dames, die al bijna 50 jaar bevriend zijn, brengen hun veelzijdige kunst samen in deze unieke tentoonstelling. Wat hen bindt, is hun passie voor kunst, natuur en het leven in al zijn facetten. Het drietal ontmoette elkaar op de middelbare school in Alkmaar en vervolgde samen hun artistieke weg op de kunstacademie in Amsterdam. Na hun academietijd ontwikkelden zij ieder hun eigen unieke stijl en nu, vele jaren later, komen hun wegen weer samen in Galerie De Kapberg.

Dorette Giling: Tussen functionaliteit en autonomie

Dorette Giling’s werk beweegt zich op de grens van functioneel en autonoom. Haar creaties kunnen zowel als gebruiksvoorwerp dienen, zoals een vaas of schaal, maar hebben tegelijkertijd een eigen beeldende waarde. Ze werkt voornamelijk met klei en laat zich inspireren door zowel architectonische als organische vormen uit de natuur. Recent is ze begonnen met het gebruik van lichtere materialen zoals karton, kunststof, gips en verf. Met eindeloos geduld bouwt Dorette haar werken op, waarbij ze van de ene vorm in de andere belandt. In haar gedachten herbeleeft ze de talloze vormen, lijnen en landschappen die ze in haar leven heeft gezien. Door deze opnieuw te construeren, creëert ze een nieuwe wereld en zelfs een nieuwe natuur. Haar werk nodigt de toeschouwer uit om een kijkje te nemen in deze wonderlijke wereld van vormen en structuren.

Jacqueline van den Bos: Organische bewegingen en landschappen

De werken van Jacqueline van den Bos ontstaan geleidelijk en zijn vaak geïnspireerd door haar waarnemingen onderweg. “Onderweg, kijkend uit de trein, zag ik mijn slingerschilderijen,” vertelt ze. Jacqueline vertaalt wegen, bruggen en spoorbanen die boven, onder en naast elkaar slingeren naar schilderijen die lijken op een macramé van lijnen en richtingen. Tijdens wandelingen in de bergen voelt ze de grootsheid van de natuur en probeert ze dit gevoel van beweging en kracht vast te leggen in haar abstracte schilderijen, collages en houten objecten. Haar werken variëren van zorgvuldig uitgebalanceerde composities met kleurrijke olieverf tot schilderijen waarin de beweging en de directe sturing van de schilderkwast duidelijk te zien zijn. Het is een boeiende balans tussen structuur en spontaniteit, waarin de natuur en menselijke ervaring samenkomen.

Christa Zentveld: Een zoektocht naar verwondering

Christa Zentveld ziet het maken van kunst als een manier om haar verwondering over het leven vorm te geven. Haar olieverfschilderijen zijn figuratief en herkenbaar, met invloeden uit het expressionisme en een dromerige, aaibare structuur. Haar recentere werk bestaat uit collages van papier, waarin ze met schaar en lijm nieuwe vormen creëert. Dit proces van schuiven met stukken papier is voor haar een manier om de ruimte te verkennen en opnieuw te ordenen, een spel van bouwen en interactie. Het resultaat zijn werken die aanvoelen als gedichten in kleur en vorm, waarin elk element zijn eigen plaats en betekenis heeft. Het is een uitnodiging aan de toeschouwer om stil te staan bij de schoonheid van het alledaagse en de poëzie van het leven.

Praktische informatie over de tentoonstelling

De expositie van deze drie getalenteerde dames is te bewonderen in Galerie De Kapberg van 4 oktober tot en met 10 november 2024. De galerie is geopend op vrijdag, zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur en ook op afspraak. De toegang is altijd gratis, zodat iedereen de kans krijgt om deze diverse kunstwerken te ervaren. De officiële opening van de tentoonstelling vindt plaats op zondag 6 oktober om 15.00 uur. Het belooft een feestelijke gelegenheid te worden, waarbij u de kans krijgt om de kunstenaars persoonlijk te ontmoeten en meer te weten te komen over hun inspiraties en werkwijzen.

Locatie

Galerie De Kapberg is te vinden aan de Slotweg 17 in Egmond aan den Hoef. Voor meer informatie over de expositie en de galerie kunt u een kijkje nemen op de website: www.galeriedekapberg.nl.

Mis deze kans niet om het werk van drie unieke kunstenaars te bewonderen die elk op hun eigen manier het leven, de natuur en de kunst in al hun facetten weten te vangen. U bent van harte welkom om deel te nemen aan deze viering van vriendschap en creativiteit!

error: Content is protected !!