Egmond aan Zee · 8 augustus 2024

Ervaar een mui

Ervaar een mui

Donderdagavond 25 juli, midden in de zomer van 2024 is het licht bewolkt. Het tij is opkomend en de buitentemperatuur verschilt niet zoveel als met de temperatuur van de zee.

Vlaggen en borden
Een lekker windje zorgt voor prachtige golven. Inmiddels staan de borden weer volop langs de stranden en ook de vlaggen op de plekken waar een mui is. De zomergasten snappen er niets van en zien alleen maar gezellig gekleurde vlaggen en een heel groot zwembad.

Als het beestje maar een naam heeft. Mui, stroming of hoe je het ook noemen wilt. Het gaat uiteindelijk natuurlijk om de stroming. De gevaarlijke stroming van de zee, tussen twee zandbanken, geheel afhankelijk van tijden, getij, de wind, de stand van de maan…

Mui-event
Twee jaar geleden al deed Marianne van de Water van Zee Zwemmers Egmond haar naam eer aan en organiseerde zij samen met de Reddingbrigade Castricum voor de eerste keer een ‘Mui-event’.

Het hele jaar door zwemmers van Egmondse vereniging, waren maar wat blij om onder begeleiding van de Castricumse Reddingbrigade het fenomeen van de mui-stroming te ervaren.

Wel in Castricum
Het lijkt logisch deze actie, maar niets is minder waar. Eerdere gesprekken die Van de Water had bij de KRNM en Redingbrigade Egmond leverde helaas niets op. Zij wilden niet met haar in zee. Wij wijken daarom maar al te graag uit naar Castricum waar we gastvrij ontvangen worden en instructies krijgen. En naast de theorie de mui ook echt ervaren.

Mui-event langs de hele kust
Dat leverde toch mooi ruim 30 extra ambassadeurs op die hun kennis kunnen verspreiden én een prachtige gift voor de Reddingbrigade! Typisch een win-win.

Een heel jaar door zwemmer uit Wijk aan Zee heeft inmiddels de Reddingbrigade Wijk aan Zee benaderd om dit initiatief op te pakken. Wat zou het mooi zijn om langs de hele kust te zien dat dit soort acties zich verder gaan verspreiden, al was het alleen maar onder de hele jaar door zwemmers.

Tekst: Marianne van de Water van Zee Zwemmers Egmond

Foto: Mui-instructie Zee Zwemmers Egmond

error: Content is protected !!