Nederland geniet momenteel van prachtig weer. Nu de temperaturen stijgen, trekken zee-enthousiastelingen deze week massaal naar het strand.
De oostenwind domineert momenteel ons land en zorgt voor een hogedrukgebied met warm en stabiel weer. Deze aflandige wind leidt echter ook tot een toestroom van kwallen langs de kust. Een verfrissende duik in zee kan daardoor voor wat ongemak zorgen.
Oostenwind
Kwallen vind je overal in oceanen en zeeën. Het liefst leven de neteldieren zo ver mogelijk van de kunst vandaan. Toch gebeurt het geregeld dat de glibberige beestjes aanspoelen. Dat heeft hoofdzakelijk te maken met de windrichting. Kwallen zijn niet in staat zichzelf te kunnen voortbewegen en zijn afhankelijk van de zeestroming, die bepaald wordt door de wind en weer. Bij aflandige wind (in Nederland over het algemeen oostenwind), ontstaat een tegendraadse onderstroming in de zee. Die stroming neemt kwallen met zich mee.
Uitdrogen en overlijden
Een kwal die aanspoelt, droogt binnen enkele uren uit en zal overlijden. Echter blijven de netelcellen nog een tijdje actief, waardoor je -zelfs als de kwal dood is- nog steeds een kwallenbeet kunt oplopen.
Als je de komende tijd naar het strand gaat, geniet ervan, smeer je goed in en let een beetje op de kwallen. Als je dan toch een kwallenbeet oploopt, raak niet in paniek en volg onderstaande instructies op.
Wat te doen bij een kwallenbeet?
Ben je lekker aan het zwemmen in de zee, heb je een ineens een kwallenbeet te pakken. Een beet is zo opgelopen in het zeewater. Mocht je gestoken zijn, volg onderstaande instructies om er zo min mogelijk last aan over te houden. Om alvast één misverstand uit de wereld te verhelpen, kwallen bijten niet maar steken met hun tentakels. Dat wordt dan wel weer een kwallenbeet genoemd. De tentakels van kwallen bevatten netelcellen met gif. Tijdens een beet wordt dit gif in de bloedbaan van de mens gespoten. In de meeste gevallen is dit niet ernstig maar het kan geen kwaad om de volgende stappen zorgvuldig te doorlopen.
Ben je gestoken door een kwal, volg onderstaande instructies op.
1. Raak niet in paniek, een kwallenbeet is in de meeste gevallen niet ernstig
2. Spoel de huid af met zout zeewater of helemaal niet. Spoel de huid niet af met zoetwater.
3. Verwijder (met handschoenen of pincet) eventuele resten van tentakels.
4. Smeer de huid in met hetzelfde middel dat je zou gebruiken na een insectenbeet. Hierdoor zal het jeuken verminderen.
5. Indien je een behoorlijke kwallenbeet hebt opgelopen en/of verschijnselen als hoofdpijn, overgeven, ademhalingsproblemen etc. optreden, schakel direct medische hulp in. Mogelijk is er een allergische reactie ontstaan.
Is een kwallenbeet gevaarlijk?
In principe is een kwallenbeet niet gevaarlijk. Het gif van de kwallen die in Nederland is vaak niet sterk genoeg om veel impact te maken. Wel kan het zo zijn dat in sommige gevallen een allergisch reactie optreedt.
Allergisch voor kwallen
Mocht je allergisch zijn voor kwallen, dan is het aan te raden om voorbereid het water in te gaan. Zorg ervoor dat je precies weet waar je moet zijn nadat je een kwallenbeet hebt opgelopen. Zo weet je in ieder geval hoe je moet handelen.

Bron tekst: kwallenradar
Foto’s: Sjef Kenniphaas