Egmond aan Zee / Sport · 13 januari 2024

Topatleten blikken vooruit op GP Groot Egmond-Pier-Egmond & NN Egmond Halve Marathon

Topatleten blikken vooruit op GP Groot Egmond-Pier-Egmond & NN Egmond Halve Marathon

Tijdens de persconferentie in Strandhotel Golfzang in Egmond aan Zee werd vandaag vooruitgekeken naar de 23e editie van de GP Groot Egmond-Pier-Egmond en de 49e NN Egmond Halve Marathon. Thijs Zonneveld en Tessa Neefjes vertelden hoe zij ervoor staan voor de strandrace van morgen en Luuk Maas en Anne Luijten spraken hun verwachtingen uit voor de halve marathon op zondag.

Voor komend weekend zullen de weersomstandigheden weer een belangrijke rol spelen voor de duizenden fietsers en hardlopers. Traditioneel staat er veel wind in Egmond en ook nu zal de voorspelde windkracht 5 invloed hebben op het wedstrijdverloop.

GP Groot Egmond-Pier-Egmond
Hij noemt zichzelf de opa van het peloton, maar de 43-jarige Thijs Zonneveld geldt morgen als een van de grote favorieten. Dit strandseizoen heeft hij van de vier wedstrijden in Nederland er twee gewonnen en is zeer gebrand om de GP Groot Egmond-Pier-Egmond te winnen. De enige strandrace nog niet op zijn palmares. Enthousiast is hij zeker: “Voor mij is Egmond dé klassieker van het jaar. Een gewaagde uitspraak, maar het voelt een beetje als de Milaan – San Remo van het strandracen. Er kan heel veel fout gaan en het wordt op een of twee momenten beslist.”

Gezien de voorspelde westenwind verwacht kanshebber Tessa Neefjes vanaf het begin veel waaiers. “Ik zal met het mes tussen de tanden moeten fietsen en wil vooral op de technische delen het verschil maken. Met mede-recordwinnaar van GP Groot Egmond-Pier-Egmond Jan Weevers heb ik een weddenschap staan om ook minimaal drie keer te winnen. Morgen moet dat de tweede keer worden.” De fulltime gravelprof zal met Nederlands Kampioen tijdrijden op de weg, Riejanne Markus meer dan een geduchte concurrent hebben.

Zaterdagochtend om 11.00 uur is de start, vanaf de boulevard in Egmond aan Zee en zullen ruim 3.000 strandracers de uitdaging met elkaar aangaan.

NN Egmond Halve Marathon
Een dag later klinkt om 12.16 uur het startschot van de NN Egmond Halve Marathon, waar in totaal 18.000 hardlopers aan meedoen. De vrouwen bijten het spits af met een voorsprong van 9 minuten en 17 seconden op de mannen. Het verschil tussen het parcoursrecord van de mannen en vrouwen. De man of vrouw die het eerste over de finish komt op de Boulevard Noord, wint een extra prijs.

Een van de kanshebsters om de mannen voor te blijven is Anne Luijten, die onlangs op de TCS Amsterdam Marathon de Olympische limiet liep voor de marathonafstand. Ze hoopt tijdens de wedstrijd de juiste keuzes te kunnen maken en als eerste Nederlandse over de streep te komen. “Het vrouwenveld is erg sterk en alles zal anders zijn dan vorig jaar door de milde wind en het aangepaste parcours.” Volgens de inspanningstest die ze op Papendal heeft gedaan zit het met de vorm wel goed. “Als voorbereiding op de Olympische Spelen investeer ik op het moment in het creëren van pure snelheid en daar past deze halve marathon erg goed bij.”

Egmond-debutant Luuk Maas verwacht een snelle wedstrijd, gezien de voorspelde weersomstandigheden. “Maar het blijft een strijd bij de halve marathon en ik hoop dat dat in het voordeel gaat zijn van de mensen die normaal iets minder snel zijn.” Daarmee doelt hij op Khalid Choukoud, de Nederlandse favoriet van morgen, die zich onlangs ook voor de Olympische Spelen plaatste op de marathonafstand.

Voor het mannenveld heeft organisator Le Champion verder de Nederlanders Tom Hendrikse, Gianluca Assorgia, Stan Niesten en Lucas Nieuweboer vastgelegd. Vanuit België komen Koen Naert en Lahsene Bouchikhi in actie evenals de Afrikanen Victor Chumo (Kenia) en Yakoub Labquira (Marokko). Voor Luijten zullen vooral Anne Deelstra en Jill Holterman de concurrenten zijn om als eerste Nederlandse te finishen. Kanshebsters voor de eindzege bij de vrouwen zijn de Ethiopische Aminet Ahmed, de Zweedse Sarah Lahti en de Zwitserse Fabienne Schlumf.

Live te volgen
De NN Egmond Halve Marathon is zondag van 12.00 tot 14.30 uur op televisie live te volgen via NH Sport. Beide evenementen zijn daarnaast op de radio en TV live te volgen via de regionale zender RTV 80. Op zondagavond is tenslotte een samenvatting van de NN Egmond Halve Marathon te zien bij NOS Studio Sport.

error: Content is protected !!